Αν είστε λάτρεις του σκόρδου και αναζητάτε να αυξήσετε την πρωτεΐνη στα γεύματά σας, αυτό το εξαιρετικά υγιεινό και χορταστικό στιφάδο λαχανικών με μπαγκέτα μυρωδικών είναι ιδανικό για εσάς. Ένα τέτοιο στιφάδο είναι κατάλληλο να το φτιάξετε την Κυριακή και να το απολαύσετε όλη την εβδομάδα ή να το σερβίρετε σε φίλους. Μην ξεχνάτε ότι είναι vegan. Είτε σας ενδιαφέρει μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες για να χάσετε βάρος, να χτίσετε μυς ή απλά να αυξήσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης, θα χρειαστείτε μια σειρά από νόστιμες συνταγές δίαιτας υψηλής πρωτεΐνης που μπορείτε να απολαύσετε. Εξαιρετικές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που πρέπει να διατηρήσετε στο μείγμα περιλαμβάνουν πουλερικά, βοδινό κρέας, τόφου, φασόλια, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, δημητριακά, γάλα και τυρί.
Τι χρειάζεται λοιπόν το στιφάδο με ρίζες λαχανικών για να γίνει τέλειο;
- 1 κιλό φρέσκο κολοκυθάκι, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
- 1 κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες
- 1 κιλό παστινάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε φέτες
- 1 κιλό γογγύλι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κύβους
- 1 κιλό πατάτες (με κίτρινη σάρκα), καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
- 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο χωρισμένο σε μερίδες
- 2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι
- 1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού
- 2 κλαδάκια σέλινο ψιλοκομμένα
- 1 κεφαλή σκόρδο, χωρισμένο και ξεφλουδισμένο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 1 κονσέρβα ντομάτας σε κύβους
- 1 φλιτζάνι ζωμός λαχανικών
- ½ κουταλάκι αποξηραμένη ρίγανη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 2 φλιτζάνια φύλλα λάχανου, ψιλοκομμένα
- Μια χούφτα πλατύφυλλο μαϊντανό για γαρνίρισμα
Για την μπαγκέτα σκόρδου δεντρολίβανου:
- 1 μπαγκέτα κρούστας, κομμένη σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ξεφλουδισμένη
- 1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε ένα μεγάλο ταψί ψησίματος με λαδόκολλα. Ρίξτε τα κομμένα σε φέτες και κομμένα λαχανικά ρίζας με 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι, ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι και ψιλοκομμένο θυμάρι. Ρίξτε πάνω στο έτοιμο ταψί και στη συνέχεια σκορπίστε τις σκελίδες σκόρδου. Ψήνετε για 1 ώρα, γυρίζοντας το όταν ροδίσει η μία πλευρά. Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τις υπόλοιπες 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Όταν το λάδι είναι ζεστό, προσθέστε το κρεμμύδι και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει, για 5-6 λεπτά.
Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, για 2 λεπτά, στη συνέχεια ρίξτε τις ντομάτες, το ζωμό, τη ρίγανη, το ξύσμα λεμονιού και αλατοπιπερώστε το υπόλοιπο. Αφήστε να σιγοβράσει και μαγειρέψτε για 15 λεπτά. Προσθέστε τα ψητά λαχανικά συν το σκόρδο και τα φύλλα του λάχανου και σιγοβράστε για 5 λεπτά. Δώστε γεύση στο στιφάδο και αλατοπιπερώστε όσο θέλετε. Ζεσταίνετε ένα τηγάνι γκριλ σε μέτρια φωτιά. Περιχύνετε την κομμένη μπαγκέτα με ελαιόλαδο και στη συνέχεια ψήνετε μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί όμορφα, περίπου 2 λεπτά ανά πλευρά. Καθώς αφαιρείτε το ψωμί από το τηγάνι, τρίψτε αμέσως και τις δύο πλευρές κάθε φέτας με το σκόρδο και το δεντρολίβανο.