Η καλύτερη εποχή για σούπα έφτασε και φέτος θα προσθέσετε αυτή τη συνταγή στην εβδομαδιαία εναλλαγή σας. Και ναι, είναι κρεμώδης χωρίς όμως να χρησιμοποιεί γαλακτοκομικά! Αυτή η κρεμώδης υφή του και η βαθιά γεύση μανιταριού που ενισχύεται από τα αποξηραμένα μανιτάρια θα σας δελεάσουν όλο το χρόνο να την φτιάξετε.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε για να την φτιάξουμε, είναι:
Για τα κρουτόν
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 φέτες ψωμί με προζύμι, χωρίς την κόρα, κομμένες σε μικρά κυβάκια.
Για τη σούπα
- 30-50 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κιλά μανιτάρια cremini κομμένα σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 κίτρινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα φρέσκο θυμάρι, δεμένο με σπάγκο κουζίνας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο
- 1 λίτρο (4 φλιτζάνια) ζωμός λαχανικών
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν περισσότερο για γεύση
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για γεύση
- 1 κουταλιά της σούπας λευκό ρύζι
- 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
- 2 κουταλιές της σούπας σχοινόπρασο ψιλοκομμένο, για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση για τα κρουτόν:
- Σε ένα μέτριο τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, προσθέστε τους κύβους ψωμιού και τους ανακατεύουμε λίγο, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 5 λεπτά.
- Αφήνουμε στην άκρη σε ένα πιάτο για να γαρνίρουμε τη σούπα με αργότερα.
Εκτέλεση για την σούπα:
- Μουλιάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια: Βάζουμε ένα μπρίκι με νερό να βράσει. Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι και τα σκεπάζουμε με βραστό νερό. Μουλιάζουμε για 20 λεπτά.
- Τοποθετούμε ένα λεπτό διχτυωτό κόσκινο πάνω από ένα μεγάλο μπολ. Ρίχνουμε τα μανιτάρια πάνω στη σίτα για να στραγγίξουν τα υγρά τους.
- Σε αυτό το νερό που έμεινε στο μπολ, προσθέστε επιπλέον νερό, εάν χρειάζεται, για να γίνει 4 φλιτζάνια. Αφήστε το στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά προσθέτουμε το λάδι.
- Μόλις ζεσταθεί το λάδι και γυαλίσει, προσθέστε τα μανιτάρια cremini σε φέτες.
- Μαγειρέψτε τα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 3 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί μέρος του υγρού.
- Προσθέστε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το θυμάρι, τη σάλτσα σόγιας και τα στραγγισμένα μανιτάρια πορτσίνι.
- Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας και πάλι για 20 λεπτά ή μέχρι τα μανιτάρια να αποκτήσουν ένα βαθύ χρυσαφί χρώμα.
- Προσθέτουμε τον ζωμό, το υγρό που στραγγιξε από τα μανιτάρια, αλάτι, πιπέρι και το ρύζι.
- Ρυθμίστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, ώστε να σιγοβράσει.
- Αφήστε το να βράσει για 20 λεπτά ακόμα, με ανοιχτό καπάκι και αφού αφαιρέσετε το θυμάρι.
- Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ για να κάνετε τη σούπα βελουτέ.
- Βάλτε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με κρουτόν και σχοινόπρασο.
Έτοιμο το πιάτο σας!! Χειμωνιάτικο, ελαφρύ και υπέροχο! Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!