Το κόστος των τροφίμων χαμηλώνει κατά 16% σε μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλών λιπαρών. Αυτή είναι εξοικονόμηση άνω των 500$ ετησίως, σε σύγκριση με μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα. Αυτό συμβαίνει σύμφωνα με μια νέα ανάλυση από την Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική στο JAMA Network Open.
Vegan διατροφή: Λεπτομέρειες για την μελέτη
Πρόκειται για ανάλυση μιας μελέτης της Επιτροπής Ιατρών στην οποία οι συμμετέχοντες πήγαν τυχαία σε μια βίγκαν ομάδα ή ομάδα ελέγχου. Αρχικά, είπαν στην ομάδα των vegan να ακολουθήσει μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά. Αναλυτικά, αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Αντίθετα, στην ομάδα ελέγχου ζήτησαν να μην κάνει αλλαγές στη διατροφή της. Όμως, δεν έγιναν περιορισμοί στην πρόσληψη θερμίδων και το κόστος τροφής για καμία από τις δύο ομάδες. Για την αξιολόγηση του κόστους των τροφίμων, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα τιμών τροφίμων από το Υπουργείο Γεωργίας.
- Το συνολικό κόστος των τροφίμων μειώθηκε στην ομάδα vegan κατά 16%, ή 1,51 $ την ημέρα, σε σύγκριση με καμία σημαντική αλλαγή στην ομάδα ελέγχου.
- Αυτή η μείωση αποδόθηκε κυρίως στην εξοικονόμηση κρέατος, -1,77$ την ημέρα και γαλακτοκομικών, -0,74$ την ημέρα.
- Επιπλέον, οι αλλαγές στις αγορές άλλων ομάδων τροφίμων (π.χ. αυγά και πρόσθετα λίπη) συνέβαλαν στην παρατηρούμενη εξοικονόμηση.
Αυτή η εξοικονόμηση αντιστάθμισε την αυξημένη δαπάνη για:
- λαχανικά, +1,03$ την ημέρα,
- φρούτα, + 0,40 $ ανά ημέρα,
- όσπρια, +0,30$ την ημέρα,
- δημητριακά ολικής αλέσεως, +0,30$ την ημέρα,
- και εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικών.
Τα ευρήματα υποστηρίζουν προηγούμενες έρευνες που έδειξαν ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά προσφέρει μεγαλύτερη εξοικονόμηση κόστους από αυτή που περιλαμβάνει ζωικά προϊόντα. Εκτός από την εξοικονόμηση κόστους, η μελέτη διαπίστωσε ότι μια δίαιτα χαμηλών λιπαρών vegan είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια βάρους. Επίσης οδήγησε στη βελτίωση της σύστασης του σώματος και της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε υπέρβαρους ενήλικες.