Διατροφή

Vegan bolognese: Το κλασικό πιάτο σε εκδοχή ιδανική για νηστεία

Vegan bolognese: Το κλασικό πιάτο σε εκδοχή ιδανική για νηστεία
Vegan bolognese: Αυτή η συνταγή για βεγκανικό μπολονέζ προσφέρει μια χορταστική και γευστική εναλλακτική στις παραδοσιακές συνταγές με κρέας.

Αυτή η συνταγή για βεγκανικό μπολονέζ προσφέρει μια χορταστική και γευστική εναλλακτική στις παραδοσιακές συνταγές με κρέας. Φτιαγμένη με φακές και λαχανικά, είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ένα φυτικό γεύμα χωρίς να θυσιάσουν τη γεύση ή την υφή.

Υλικά:

  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 καρότα, ψιλοκομμένα
  • 2 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκομμένα
  • 4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 1 φλιτζάνι καφέ ή πράσινες φακές, πλυμένες
  • 1 κονσέρβα (400 γρ) ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 φλιτζάνι ζωμό λαχανικών
  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί (προαιρετικά, ή επιπλέον ζωμό λαχανικών)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό βασιλικό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρό ρίγανη1/2 κουταλάκι του γλυκού ξηρό θυμάρι
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού (προαιρετικά για λίγη πικάντικη γεύση)
  • Αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση
  • 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας ή ταμαρί
  • 1 κουταλιά της σούπας μπαλσάμικο ξύδι
  • Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, για γαρνίρισμα

Οδηγίες:

Ζεστάνετε το Λάδι και Σοτάρετε τα Λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, καρότο και σέλινο. Σοτάρετε για περίπου 5-7 λεπτά μέχρι τα λαχανικά να μαλακώσουν και το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

Προσθέστε Σκόρδο και Μπαχαρικά: Ανακατέψτε το λιωμένο σκόρδο, τον ξηρό βασιλικό, τη ρίγανη, το θυμάρι και τις νιφάδες πιπεριού. Μαγειρέψτε για ακόμα 1-2 λεπτά μέχρι να αναδυθεί η αρωματική τους γεύση.

Ενσωματώστε Φακές και Ντομάτες: Προσθέστε τις πλυμένες φακές στην κατσαρόλα, ακολουθούμενες από τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας. Ανακατέψτε καλά.

Σιγοβράστε με Υγρά: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και το κόκκινο κρασί (αν χρησιμοποιείτε). Φέρτε το μείγμα σε βρασμό, μειώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει, χωρίς καπάκι, για 25-30 λεπτά, ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν και η σάλτσα να πήξει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα, προσθέτοντας επιπλέον ζωμό αν χρειαστεί.

Καρυκεύστε και Ολοκληρώστε: Ανακατέψτε τη σάλτσα σόγιας ή ταμαρί και το μπαλσάμικο ξύδι. Καρυκεύστε με αλάτι και μαύρο πιπέρι κατά βούληση. Σιγοβράστε για επιπλέον 5 λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.

Σερβίρετε: Ανακατέψτε τη σάλτσα μπολονέζ με την αγαπημένη σας πάστα ή σερβίρετέ την πάνω από ρύζι. Γαρνίρετε με φρέσκο βασιλικό ή μαϊντανό για μια επιπλέον δόση γεύσης και χρώματος.

Αυτό το βεγκανικό μπολονέζ είναι πλούσιο, ικανοποιητικό και γεμάτο θρεπτικά συστατικά. Είναι μια εξαιρετική επιλογή για να απολαύσετε ένα κλασικό ιταλικό πιάτο με φυτική παραλλαγή. Συνοδέψτε το με σκελίδες σκόρδου ή μια φρέσκια σαλάτα για ένα ολοκληρωμένο γεύμα.