Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν ολοένα και περισσότερο, σκεφτήκαμε ότι πολλοί θα ήθελαν να φτιάξουν φέτος μία σπιτική βασιλόπιτα. Είναι μία συνταγή για βασιλόπιτα κέικ, η οποία είναι πολύ αφράτη και μυρωδάτη και πραγματικά θα την ευχαριστηθείτε. Αν έχετε κανονίσει γιορτινό τραπέζι για την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, το σίγουρο είναι ότι μια σπιτική βασιλόπιτα φτιαγμένη από τα χεράκια
σας θα σας φέρει πολλά συγχαρητήρια, καθώς οι καλεσμένοι σας θα την απολαύσουν.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να την φτιάξετε είναι:
- 1/2 ποτ. λάδι (καλαμποκέλαιο)
- 1/2 ποτ. χυμό πορτοκάλι (ζεστό)
- 1/2 ποτ. γάλα (ζεστό και λιώνουμε μέσα τη μαγιά )
- 1 1/2 ποτ. ζάχαρη και 3 κουταλιές της σούπας ακόμα
- 1 1/2 κιλό αλεύρι (το μισό να είναι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το άλλο μισό να είναι αλεύρι
που φουσκώνει μόνο του) - 8 αυγά
- 1 φακελάκι μαχλέπι
- μαγιά από το φούρνο (το 1/4 του πακέτου)
- 1/2 ποτ. νερό (ζεστό)
- 1/2 φλιτζάνι
Οδηγίες παρασκευής
- Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακουβίτσα.
- Ρίχνουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, τη μαγιά με το γάλα, το πορτοκάλι, το νερό και το λάδι.
- Στη συνέχεια ζυμώνουμε πολύ καλά. Όταν τελειώσουμε το ζύμωμα βάζουμε σε μια πιο μεγάλη λεκάνη ζεστό νερό και καθίζουμε τη λεκάνη με τη ζύμη σαν μπεν μαρί (έτσι δεν θα περιμένουμε ώρες να φουσκώσει η ζύμη) και σκεπάζουμε με μια κουβέρτα.
- Αφού γίνει διπλάσια η ζύμη τη βγάζουμε και την κάνουμε μια μεγάλη μπάλα. Σκεπάζουμε με ένα σεντόνι και από πάνω με την κουβέρτα. Την αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσει.
- Αφού περάσει η μία ώρα, παίρνουμε ένα στρογγυλό ταψί μεγάλο, βάζουμε λαδόκολλα, και τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί. Απλώνουμε να γεμίσει το ταψί και προσθέτουμε ένα νόμισμα
τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο για φλουρί. - Σκεπάζουμε για 10 λεπτά ακόμα με το σεντόνι.
- Ωστόσο χτυπάμε τον κρόκο ενός αυγού κι αφαιρούμε το σεντόνι. Αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης με το αυγό και ψήνουμε σε προ θερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 περίπου λεπτά.
Έτοιμη η βασιλόπιτά μας. Μπορείτε να πασπαλίσετε από πάνω με ζάχαρη άχνη, ή για μια πιο λιχούδικη
εκδοχή, να περιχύσετε από πάνω σοκολάτα, που έχετε προηγουμένως λιώσει, σε μπεν μαρί. Θα είναι
πραγματικά υπέροχη, ό,τι κι αν επιλέξετε. Καλή επιτυχία και καλές γιορτές!