Η βασιλόπιτα αποτελεί παράδοση σε κάθε σπίτι και άπαντες πέφτουν με τα… μούτρα στο κομμάτι τους για να δουν αν έχουν βρει το τυχερό φλουρί. Από που κρατάει όμως το έθιμο που είναι απόλυτα συνδεδεμένο με την γιορτή της Πρωτοχρονιάς;
Σύμφωνα με την παράδοση, όταν ο Μέγας Βασίλειος ήταν επίσκοπος στη Καισαρεία της Μικράς Ασίας, ο έπαρχος της περιοχής θέλησε να μπει στην πόλη και να την λεηλατήσει. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Αγίου ότι οι κάτοικοι ήταν φτωχοί και μαστίζονταν από πείνα, ο έπαρχος επέμεινε, με αποτέλεσμα ο Άγιος Βασίλειος να μαζέψει όλα τα τιμαλφή και τα χρυσά των λίγων πλουσίων της πόλεως, προκειμένου να αποφευχθεί η γενική λεηλασία.
Όταν ο έπαρχος άλλαξε γνώμη, κατ΄ άλλους αυτό έγινε ύστερα από θαυματουργική παρέμβαση του Αγίου Μερκουρίου και στρατιάς αγγέλων, ο Άγιος διέταξε να φτιαχτούν ζύμες και μέσα τους να μπουν τα τιμαλφή και τα χρυσά και να μοιραστούν στους φτωχούς της πόλεως.
Κατά μια άλλη εκδοχή ο Άγιος Βασίλειος, μη γνωρίζοντας σε ποιον ανήκει το κάθε κόσμημα, προκειμένου να μην αδικήσει κάποιον, χρησιμοποίησε τις ζύμες ώστε να μοιραστούν τα τιμαλφή στην τύχη.
Οι δυνατοί συμβολισμοί πίσω από την κίνηση αυτή του Μεγάλου Βασιλείου, μετέτρεψαν την ιδέα σε έθιμο που επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής του την 1η Ιανουαρίου.
Επίσης, η τοποθέτηση νομίσματος μέσα σε πίτα είναι αρχαιότατο έθιμο και αναφέρεται κατά την ρωμαϊκή εορτή των Σατουρναλίων (Κρόνια). Λέγεται ότι από τους Ρωμαίους υιοθετήθηκε στη δυτική και κεντρική Ευρώπη, και υπάρχει ως σήμερα, αλλά γίνεται κατά την εορτή των Θεοφανείων.
Και αφού μάθαμε την ιστορία, ας δούμε και μια εύκολη συνταγή για βασιλόπιτα…
Υλικά
250 γρ. μαλακό βούτυρο
8 αυγά
900 γρ. αλεύρι
80 γρ. κονιάκ
500 γρ. ζάχαρη
6-7 πορτοκάλια
1 κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. σόδα
Άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση συνταγής
Σε γυάλινο μπολ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να ασπρίσει
Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε και το βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε και στο τέλος βάζουμε και το κονιάκ
Σε ένα μπολ βάζουμε το χυμό με τη σόδα και μόλις αφρίσουν τα ρίχνουμε στο μπολ με το βούτυρο
Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα ρίχνουμε σιγά – σιγά στο μίγμα με το βούτυρο. Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και το μπέικιν και ανακατεύουμε καλά
Ρίχνουμε σιγά, σιγά το αλεύρι ανακατεύοντας, να γίνει απαλός και πηχτός χυλός
Αδειάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 – 60 λεπτά
Αφού κρυώσει η βασιλόπιτα, την ξεφορμάρουμε και την πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη
ΜΗΝ ξεχάσετε το φλουρί! Καλή Χρονιά!