Διατροφή

Βασιλόπιτα: Ετοιμάστε μια γευστική και πεντανόστιμη βασιλόπιτα

Βασιλόπιτα: Ετοιμάστε μια γευστική και πεντανόστιμη βασιλόπιτα
Βασιλόπιτα: Απολαύστε αυτή την απολαυστική Βασιλόπιτα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, γιορτάζοντας όχι μόνο τη χαρά της περίστασης αλλά και τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις που συνοδεύουν αυτό το απολαυστικό ελληνικό κέρασμα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η Βασιλόπιτα, ένα παραδοσιακό ελληνικό κέικ της Πρωτοχρονιάς, έχει ιδιαίτερη σημασία στα ελληνικά νοικοκυριά καθώς συνδέεται συχνά με τον εορτασμό της γιορτής του Αγίου Βασιλείου την 1η Ιανουαρίου. Αυτό το υπέροχο κέικ δεν είναι μόνο μια νόστιμη απόλαυση αλλά και σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας για το επόμενο έτος.


Για να ετοιμάσετε μια κλασική Βασιλόπιτα, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα συστατικά:

Συστατικά:

  • 1 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
  • 2 φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα, ψιλοκομμένα
  • 1 χρυσό ή ασημένιο νόμισμα (τυλιγμένο σε αλουμινόχαρτο)

Οδηγίες:

  • Προθερμάνετε το φούρνο:
    Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C. Λαδώνουμε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και στρώνουμε τον πάτο με λαδόκολλα.
  • Χτυπήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη:
    Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Αυτό μπορεί να γίνει με μίξερ χειρός ή με μίξερ βάσης.
  • Προσθέστε αυγά και βανίλια:
    Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Κοσκινίστε ξηρά συστατικά:
    Σε ένα ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  • Εναλλασσόμενα υγρά και ξηρά συστατικά:
    Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο μείγμα του βουτύρου, εναλλάξ με το γάλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με τα ξηρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Προσθέστε αμύγδαλα:
    Διπλώστε απαλά τα αμύγδαλα που έχετε ψιλοκόψει, διασφαλίζοντας ότι είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλο το κουρκούτι.
  • Ψήσιμο και προσθήκη του νομίσματος:
    Ρίξτε τη ζύμη στην προετοιμασμένη φόρμα του κέικ, λειάνοντας την κορυφή. Πριν το ψήσιμο, τοποθετήστε το τυλιγμένο με αλουμινόχαρτο κέρμα στο κουρκούτι, φροντίζοντας να είναι πλήρως βυθισμένο.
  • Χρόνος ψησίματος:
    Ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 50-60 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα που βάζετε στο κέντρο.
  • Ψύξη και σερβίρισμα:
    Αφήστε τη Βασιλόπιτα να κρυώσει στο τηγάνι για 10 λεπτά πριν τη μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Μόλις κρυώσει, μπορείτε να πασπαλίσετε την κορυφή με ζάχαρη άχνη για μια διακοσμητική πινελιά.
  • Παράδοση κοπής:
    Η παράδοση της κοπής της Βασιλόπιτας περιλαμβάνει το σημάδι του σταυρού πάνω από την τούρτα και στη συνέχεια τον τεμαχισμό της. Η πρώτη φέτα είναι για τον Άγιο Βασίλειο, η δεύτερη για το σπίτι και οι ακόλουθες φέτες για κάθε μέλος της οικογένειας.

Απολαύστε αυτή την απολαυστική Βασιλόπιτα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, γιορτάζοντας όχι μόνο τη χαρά της περίστασης αλλά και τις πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις που συνοδεύουν αυτό το απολαυστικό ελληνικό κέρασμα.