Το να φτιάξετε τις δικές σας βάφλες στο σπίτι είναι ένας απολαυστικός τρόπος για να απολαύσετε ένα κλασικό αγαπημένο πρωινό. Ακολουθεί ένας οδηγός βήμα προς βήμα για να δημιουργήσετε τέλειες, αφράτες βάφλες από την αρχή.
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 3/4 φλιτζάνι γάλα
- 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι ή λιωμένο βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Οδηγίες:
1. Προθερμάνετε το σίδερο για βάφλες:
Προθερμάνετε τη βαφλιέρα σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αυτό διασφαλίζει ότι οι βάφλες σας μαγειρεύονται ομοιόμορφα και επιτυγχάνουν το επιθυμητό επίπεδο τραγανότητας.
2. Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά:
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αυτό βοηθά στην ομοιόμορφη κατανομή των διογκωτικών παραγόντων και αποτρέπει τους σβόλους.
3. Συνδυάστε υγρά συστατικά:
Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά. Προσθέστε το γάλα, το φυτικό λάδι (ή το λιωμένο βούτυρο) και το εκχύλισμα βανίλιας. Χτυπάμε μέχρι να ενωθούν καλά.
4. Αναμείξτε υγρά και ξηρά συστατικά:
Ρίχνουμε τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στεγνά υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Το κουρκούτι πρέπει να είναι ελαφρώς σβολιασμένο. Η υπερβολική ανάμειξη μπορεί να οδηγήσει σε σκληρές βάφλες.
5. Μαγειρέψτε τις βάφλες:
Αλείφουμε ελαφρά την προθερμασμένη σίδερο βάφλας με αντικολλητικό σπρέι ή λίγο φυτικό λάδι. Ρίξτε τη ζύμη στο κέντρο της βάφλας. Χρησιμοποιήστε μια κουτάλα ή μια μεζούρα για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατανομή.
Κλείνουμε το σίδερο για βάφλα και μαγειρεύουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, συνήθως για περίπου 3-5 λεπτά, μέχρι η βάφλα να ροδίσει και να γίνει τραγανή.
6. Σερβίρετε και απολαύστε:
Αφαιρούμε προσεκτικά τη βάφλα από το σίδερο και την τοποθετούμε σε πιατέλα σερβιρίσματος. Σερβίρετε αμέσως με τις αγαπημένες σας επικαλύψεις όπως βούτυρο, σιρόπι, φρέσκα φρούτα, σαντιγί ή ξηρούς καρπούς.
Συμβουλές για τέλειες βάφλες:
Μην ανακατεύετε υπερβολικά: Για να διατηρήσετε τις βάφλες ελαφριές και αέρινες, ανακατέψτε τη ζύμη μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Διατηρήστε ζεστές: Εάν κάνετε πολλές παρτίδες, διατηρήστε τις μαγειρεμένες βάφλες ζεστές σε χαμηλό φούρνο περίπου 95°C) σε ένα ταψί μέχρι να είναι έτοιμες να τις σερβίρετε.
Freeze Extras: Οι βάφλες παγώνουν καλά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και μετά τα τοποθετούμε σε μία στρώση σε ένα ταψί για να παγώσουν. Μόλις παγώσουν, τα μεταφέρουμε σε σακούλα κατάψυξης. Ξαναζεσταίνετε σε τοστιέρα ή φούρνο.
Παραλλαγές:
Βάφλες βουτυρογάλακτος: Αντικαταστήστε το κανονικό γάλα με βουτυρόγαλα για μια πικάντικη γεύση και τρυφερή υφή.
Βάφλες ολικής αλέσεως: Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί για αλεύρι για όλες τις χρήσεις για μια πιο υγιεινή επιλογή.
Το να φτιάξετε τις δικές σας βάφλες είναι μια διασκεδαστική και ανταποδοτική διαδικασία που επιτρέπει την ατελείωτη προσαρμογή. Με αυτόν τον οδηγό, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκες, σπιτικές βάφλες που είναι τραγανές εξωτερικά και αφράτες εσωτερικά, ιδανικές για κάθε πρωινό ή brunch.