Το τσάι δεν περιέχει σημαντικές ποσότητες θερμίδων ή μακροθρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και ενώσεις που προάγουν την υγεία, κυρίως πολυφαινόλες – ουσίες που βρίσκονται στα φυτά, όπως οι κατεχίνες.
Τα μη ζαχαρούχα πράσινα και μαύρα τσάγια είναι τα είδη που έχουν μελετηθεί περισσότερο για τα οφέλη τους στην υγεία. Σύμφωνα με έρευνες:
- Βοηθούν στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων. Η κατανάλωση μαύρου τσαγιού σχετίζεται με 21% μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο γενικά, και η κατανάλωση 1 φλιτζανιού πράσινο τσάι την ημέρα σχετίζεται με 11% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.
- Μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Δύο φλιτζάνια τσαγιού την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και 3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου κατά 26%.
- Χαμηλή πίεση αίματος. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει οριακά την αρτηριακή πίεση.
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η κατανάλωση 4 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα έχει βρεθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 κατά 10%.
- Βοηθούν στην πρόληψη της παχυσαρκίας. Η κατανάλωση τσαγιού σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος. Οι πολυφαινόλες του μαύρου τσαγιού μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της παχυσαρκίας και το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση του μεταβολισμού.
- Βελτιών την υγεία του εγκεφάλου. Η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.
Μια ποικιλία τσαγιών από βότανα συνδέεται επίσης με οφέλη για την υγεία όπως:
- βελτιωμένος ύπνος
- ανακούφιση από τις κράμπες της περιόδου
- ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης
- μειωμένο άγχος
- ανακούφιση από το άγχος
Ωστόσο, ενώ η έρευνα φαίνεται πολλά υποσχόμενη, πολλές από τις μελέτες που έχουν διεξαχθεί είναι μικρές και χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να είμαστε σίγουροι ότι η κατανάλωση ζεστού τσαγιού είναι ευεργετική για την υγεία.
Το ζεστό τσάι μπορεί να προστατεύσει από το γλαύκωμα
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών παθήσεων που αποτελούν την κύρια αιτία μη αναστρέψιμης τύφλωσης στον κόσμο. Μελέτες πληθυσμού έχουν συνδέσει την κατανάλωση ζεστού τσαγιού με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης γλαυκώματος. Σε μια έρευνα με 1.678 άτομα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τουλάχιστον 1 φλιτζάνι ζεστό τσάι την ημέρα είχαν 74% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν γλαύκωμα. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 2 φλιτζανιών τσαγιού την ημέρα συσχετίστηκε με 18% χαμηλότερο κίνδυνο γλαυκώματος. Τα θετικά αποτελέσματα είναι πιθανό να οφείλονται στους τύπους φλαβονοειδών που βρίσκονται στο τσάι. Αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν και πώς το ζεστό τσάι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γλαυκώματος.