Διατροφή

Τσάι επεξεργασία: Η συναρπαστική επεξεργασία του τσαγιού από τα φύλλα στο ποτήρι μας

Τσάι επεξεργασία: Η συναρπαστική επεξεργασία του τσαγιού από τα φύλλα στο ποτήρι μας
Τσάι επεξεργασία: Το τσάι είναι ένα ρόφημα που καταναλώνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, από τον Νότο στον Βορρά και από την Ανατολή έως τη Δύση, στην Ινδία και σε πολλές άλλες χώρες.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το τσάι είναι ένα ρόφημα που καταναλώνουν δισεκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, από τον Νότο στον Βορρά και από την Ανατολή έως τη Δύση, στην Ινδία και σε πολλές άλλες χώρες. Παρά τις πολυάριθμες ονομασίες του, όπως βρετανικό τσάι, μαύρο τσάι, ινδικό τσάι ή τσάι Pu-erh, όλα προέρχονται από ένα μόνο συστατικό που δεν είναι άλλο από τα φύλλα. Είναι ενδιαφέρον ότι κάθε τσάι παρασκευάζεται από το ίδιο φυτό, γνωστό ως Camellia Sinensis. Ωστόσο, αυτό που διακρίνει κάθε είδος τσαγιού το ένα από το άλλο είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά τη συγκομιδή των φύλλων, γνωστή και ως γρήγορη συγκομιδή. Έτσι, τίθεται το ερώτημα τι κάνει τη διαφορά από το ένα τσάι στο άλλο;

Το μόνο πράγμα που κάνει κάθε τσάι μοναδικό στη γεύση του είναι η διαδικασία που ξεκινά από τη φρέσκια συγκομιδή ή αυτό που ονομάζεται γρήγορη συγκομιδή και η διαδικασία μετά από αυτό. Τα φύλλα τσαγιού έρχονται στα εργοστάσια και εκεί συμβαίνει η μαγεία και παίρνουμε τις διαφορετικές ποικιλίες και τις ξεχωριστές γεύσεις. Μετά το μάδημα, όλη η επεξεργασία γίνεται μέσα στο εργοστάσιο. Η υγιεινή του εργοστασίου είναι ιερή υπόθεση. δεν υπάρχουν κενά. Τα φρεσκομαδημένα φύλλα απλώνονται ομοιόμορφα σε γούρνες και γυρίζονται επανειλημμένα για ομοιόμορφο μαρασμό. Μόλις χαθεί η απαιτούμενη υγρασία, τα φύλλα ετοιμάζονται για κύλιση. Δεν υπάρχει μηχανή ή χρονόμετρο που να λέει αν το τσάι έχει μαραθεί σωστά. Μόνο οι έμπειρες αισθήσεις μπορούν να μετρήσουν εάν το τσάι είναι έτοιμο για ρολό. Τα σωστά μαραμένα φύλλα τσαγιού τοποθετούνται στη συνέχεια στον αιωνόβιο κύλινδρο που επιβλέπεται από έναν εργάτη.

Ρολό

Το ρολό είναι το πιο σημαντικό μέρος της διαδικασίας παρασκευής τσαγιού και πρέπει να προσέχουμε τη θερμοκρασία των φύλλων. Το τσάι εκπέμπει θερμότητα ενώ τυλίγεται και η διαδικασία πρέπει να αποτελείται από αρκετά διαστήματα ώστε να κρυώσουν τα φύλλα. Το μηχάνημα μπορεί να φαίνεται μεγάλο, αλλά τυλίγει τα φύλλα τσαγιού όσο απαλά απαιτείται. Γνωρίζετε ότι το τσάι δεν απαιτεί πρόσθετα συστατικά κατά την επεξεργασία; Τα ένζυμα που απελευθερώνονται από τα φύλλα του τσαγιού κατά την κύλιση διευκολύνουν την οξείδωση. Αυτό το γεγονός κάνει το τσάι ένα ρόφημα που είναι αγνό από κάθε άποψη.

Οξείδωση

Η πραγματική μαγεία συμβαίνει στον πίνακα οξείδωσης. Τα όμορφα τυλιγμένα φύλλα τσαγιού απλώνονται και αφήνονται να οξειδωθούν. Τα ένζυμα που προέρχονται από τα φύλλα διευκολύνουν την οξείδωση και το τσάι αποκτά τους βασικούς του χαρακτήρες. Όπως και σε άλλα στάδια της επεξεργασίας του τσαγιού, μόνο η έμπειρη μύτη μπορεί να πει πότε το τσάι είναι τέλεια οξειδωμένο. Αμέσως μετά, η οξείδωση διακόπτεται με το ψήσιμο του τσαγιού ενώ κλειδώνει όλες τις απαιτούμενες γεύσεις και αρώματα.

Ξήρανση των φύλλων

Μόλις ο κύριος του τσαγιού αισθανθεί ότι τα τυλιγμένα φύλλα είναι τέλεια οξειδωμένα, απλώνονται για ξήρανση. Τα φύλλα που επιλέγονται για πιο βύνες γεύσεις ψήνονται επιπλέον. Το στέγνωμα θα πρέπει να είναι αρκετή για να κλειδώσει τις γεύσεις και δεν πρέπει να κάνει τα φύλλα τραγανά. Και πάλι, μόνο η εμπειρία μπορεί να πει πότε τα φύλλα έχουν στεγνώσει τέλεια. Τέλος, τα άψογα αποξηραμένα φύλλα ταξινομούνται με το χέρι ανάλογα με το μέγεθός τους.

Ταξινόμηση

Στη συνέχεια, τα αποξηραμένα φύλλα ταξινομούνται ανάλογα με το μέγεθος. Αφού περάσει από τη μηχανή διαλογής, ταξινομείται προσεκτικά από έμπειρα χέρια και σχολαστικά μάτια, τα ανεπιθύμητα κλαδιά διαχωρίζονται από ολόκληρα φύλλα και τα σπασμένα φύλλα κατηγοριοποιούνται διαφορετικά. Στη συνέχεια, το τσάι το δοκιμάζει ο κύριος γευσιγνώστης, ο οποίος αποφασίζει εάν οι γεύσεις και το άρωμα βγήκαν όπως υποτίθεται ότι ήταν.

Γευσιγνωσία

Κάθε παρτίδα τσαγιού πρέπει να υποβάλλεται σε έλεγχο στο τραπέζι γευσιγνωσίας. Τα ξερά φύλλα, το ποτό και το έγχυμα παρατηρούνται για το άρωμα και την εμφάνισή τους. Ένας αληθινός δάσκαλος του τσαγιού πίνει πολλές γουλιές από το τσάι για να μετρήσει τις αλλαγές της απόχρωσης. Χρειάζονται πολλές τέτοιες γουλιές και εισπνοή για να εγκριθεί το προφίλ ποιότητας και γεύσης ενός τσαγιού. Ομοίως, κάθε παρτίδα είναι διαφορετική και αυτό είναι που κάνει το τσάι ένα ρόφημα που είναι απόλυτα δικό σας.

Η Ινδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τσαγιού και το Assam είναι ένα από τα μεγαλύτερα κράτη παραγωγής τσαγιού στον κόσμο. Μπορούμε επίσης να βρούμε τους όμορφους κήπους τσαγιού στο Coorg, στο Munnar, στους αγροτικούς λόφους στα βόρεια, ανατολικά και νότια μέρη της Ινδίας. Και πάλι το πιο ενδιαφέρον είναι ότι πιστεύεται ότι το τσάι προέρχεται από την Κίνα και οι Βρετανοί το έφεραν στην Ινδία. Η αλήθεια μπορεί να είναι οτιδήποτε, αλλά το γεγονός είναι ότι το τσάι είναι το πιο δημοφιλές ρόφημα στον κόσμο.