Διατροφή

Τρόφιμα γάλα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τρόφιμα με βάση το γάλα;

Τρόφιμα γάλα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα τρόφιμα με βάση το γάλα;
Τρόφιμα γάλα: Είναι γνωστό σε πολλούς ότι το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Είναι γνωστό σε πολλούς ότι το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα μπορούν να οδηγήσουν σε πεπτικά προβλήματα. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ποικίλες μορφές δυσφορίας — ήπια έως σοβαρή — κατά την κατανάλωση γαλακτοκομικών. Γιατί συμβαίνει αυτό και τι πρέπει να γνωρίζουν; Η διατροφολόγος Anjali Mukerjee εξηγεί ότι το γάλα και τα προϊόντα με βάση το γάλα μπορεί να προκαλέσουν «φούσκωμα και διάταση» σε μερικούς ανθρώπους. “Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή ενόχληση σε ορισμένα άτομα, αλλά θα μπορούσε να είναι απολύτως καταστροφικό σε άλλα που δεν μπορούν να χωρέσουν στα ρούχα τους επειδή η μέση τους έχει διευρυνθεί λόγω πολλών αερίων και φουσκώματος”, λέει ο Mukerjee. Ο ειδικός προσθέτει ότι το φαγητό που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για αέρια και φούσκωμα είναι τα γαλακτοκομικά, τα οποία περιλαμβάνουν γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα. “Οι περισσότεροι άνθρωποι — τουλάχιστον το 60-70 τοις εκατό του πληθυσμού, έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.”


Τι είναι η λακτόζη;

Σύμφωνα με τον Mukerjee, η λακτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει στο γάλα. “Χρειάζεστε το ένζυμο λακτάση για να αφομοιώσετε τη λακτόζη του γάλακτος. Καθώς μεγαλώνουμε, η ποσότητα της λακτάσης στο σώμα μειώνεται”, εξηγεί, προσθέτοντας ότι οι περισσότεροι άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν “κάπως” δυσανεξία στη λακτόζη. “Υπάρχουν άλλοι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη από πολύ μικρή ηλικία επειδή δεν έχουν το ένζυμο λακτάση. Προσπαθήστε να αποφύγετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Εάν έχετε πολλά αέρια, αποφύγετε το τυρί, το τυρόπηγμα, το γάλα, τα milkshakes για να μειώστε το φούσκωμα». Ο διατροφολόγος συνεχίζει λέγοντας ότι υπάρχουν άνθρωποι που συχνά λένε ότι καταναλώνουν γάλα αλλά δεν παρουσιάζουν φούσκωμα. “Το φούσκωμα εμφανίζεται μετά από περίπου 4 έως 5 ώρες. Ή, μπορεί να το βιώσετε ακόμη και την επόμενη μέρα! Έτσι, είναι δύσκολο να συσχετιστεί ότι είχατε γάλα χθες και αντιμετωπίζετε τα αέρια και την διάταση σήμερα”, δηλώνει ο Mukerjee.