Διατροφή

Τρόφιμα φλούδα: Τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων τροφών

Τρόφιμα φλούδα: Τα οφέλη από την κατανάλωση ολόκληρων τροφών
Τρόφιμα φλούδα: Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στους κάδους απορριμμάτων, ενώ πετάμε και πολλά που θα μπορούσαμε να τρώμε, όπως τη φλούδα της πατάτας ή την πέτσα από τα ψάρια – όλα με υψηλή διατροφική αξία. Για παράδειγμα, η τριχωτή φλούδα του ακτινίδιου περιέχει τριπλάσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών από ό,τι ο καρπός του.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Συνεπώς, μπορεί να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά, το ξέρεις όμως ότι μάλλον πετάς τα πιο θρεπτικά… κομμάτια; Γι’ αυτό λοιπόν, κράτα τη φλούδα των φρούτων, αλλά και τα φύλλα ή τα κοτσάνια των λαχανικών, για να μη χάνεις τα θρεπτικά στοιχεία των τροφών.


  • H πέτσα του ψαριού

Σε πολλούς πολιτισμούς η πέτσα του ψαριού θεωρείται λιχουδιά. Επίσης περιέχει βιταμίνες, κολλαγόνο, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, έχουν Ω-3 λιπαρά οξέα ακριβώς κάτω από αυτήν, στο γκρι μέρος του ψαριού, οπότε, μαγειρεύοντας το σολομό με την πέτσα τα προστατεύεις και κάνεις το ψάρι σου πιο ζουμερό και θρεπτικό.

  • Η φλούδα της πατάτας

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στον κορεσμό, ενώ «τόσο η φλούδα όσο και η σάρκα ακριβώς από κάτω έχουν την υψηλότερη συγκέντρωση σε θρεπτικά συστατικά, ανάμεσά τους κάλιο, βιταμίνη C, χαλκό, βιταμίνη Β6 και φυτοθρεπτικά συστατικά». Η βιταμίνη Β6 βοηθά στο χτίσιμο των κυττάρων, ρυθμίζει το νευρικό σύστημα και συμβάλλει στην καρδιαγγειακή υγεία. Βοηθά, επίσης, το σώμα σου να χρησιμοποιήσει γλυκογόνο, χαρίζοντάς σου περισσότερη αντοχή.

  • Η φλούδα των εσπεριδοειδών

Η φλούδα είναι το πιο θρεπτικό μέρος των εσπεριδοειδών, τόσο το ξύσμα όσο και η λευκή ψίχα, τα οποία περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες από το ίδιο το φρούτο. Η περισσότερη βιταμίνη C βρίσκεται στο φρούτο, όμως τα φυτοθρεπτικά και τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή είναι συγκεντρωμένα στη φλούδα, συμπεριλαμβανομένων των λιμονοειδών και της εσπεριδίνης, που μπορούν να μειώσουν την LDL ή «κακή» χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση και διαθέτουν αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Βρες φρούτα ακέρωτα και βιολογικά και χρησιμοποίησε τη φλούδα τους ως ξύσμα για γλυκά ή ακόμα και για να εμπλουτίσεις το dressing της σαλάτας σου!

  • Το κοτσάνι του μπρόκολου

Τα μπουκέτα του μπρόκολου περιέχουν περισσότερη βήτα καροτίνη, όμως και τα κοτσάνια του είναι εξίσου πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι γεμάτα βιταμίνες C, D και φολικό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας πριν από τη σύλληψη και κατά την εγκυμοσύνη, μέταλλα και φυτοθρεπτικά.