Στους κύριους υπαίτιους για την ταχύτερη γήρανση του δέρματος ανήκει η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο αλλά και τα προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης (AGEs), γνωστά και ως γλυκοτοξίνες. Πρόκειται για χημικές ενώσεις που σχηματίζονται κατά την διαδικασία προσκόλλησης της γλυκόζης σε διάφορα κύτταρα του σώματος με την διαδικασία αυτή να οδηγεί εντέλει σε αλλαγή του σχήματος των κυττάρων αυτών. Ο σχηματισμός των AGEs είναι μεν μια φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού όμως ο σχηματισμός ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων AGEs τα καθιστά παθογόνα.
Αν και η αντιηλιακή προστασία με διάφορα προϊόντα περιποίησης φαίνεται η εύκολη λύση, και στο πεδίο της διατροφής, μικρές αλλαγές μπορούν να σας προφυλάξουν από το ανεπιθύμητο βιαστικό γήρας του δέρματος για το οποίο μέρος της ευθύνης φέρει και το πλεόνασμα AGEs.
Τα τρόφιμα που ακολουθούν χαρακτηρίζονται ως τα πλέον απειλητικά για την υγεία της επιδερμίδας. Μάθετε ποια είναι αλλά και ποιες εναλλακτικές προσφέρονται.
- Τηγανιτές πατάτες
Ο συνδυασμός αλατιού και τηγανίσματος εκπέμπουν σήμα κινδύνου. Οι υψηλές θερμοκρασίες της μαγειρικής αυτής απελευθερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν κυτταρική βλάβη στο δέρμα και επιταχύνουν τη γήρανσή του, μειώνοντάς την ελαστικότητά του. Παράλληλα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλατιού επιτείνει την αφυδάτωση.
Εναλλακτικά: Προτιμήστε τις ψητές γλυκοπατάτες, που είναι πλούσιες σε χαλκό, στοιχείο με αντιγηραντική δράση που συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου.
- Άσπρο ψωμί
Τρόφιμα με πολλούς εξευγενισμένους υδατάνθρακες και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το άσπρο ψωμί, μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή στο σώμα, η οποία επιταχύνει τη διαδικασία της γήρανσης.
Εναλλακτικά: Δοκιμάστε ψωμί από φυτρωμένους σπόρους (σιτάρι, ντίνκελ κ.α.) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, τα οποία περιέχουν επιπλέον αντιοξειδωτικά.
- Λευκή ζάχαρη
Από τα πλέον επιβλαβή τρόφιμα για το δέρμα, η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης πολλαπλασιάζει τα τελικά προϊόντα προχωρημένη γλυκοζυλίωσης, ενώ ο συνδυασμός της με την έκθεση στον ήλιο αυξάνει την επιβλαβή για την επιδερμίδα δράση της.
Εναλλακτικά: Επιλέξτε το μέλι ενώ αντί για παγωτό κάτω από τον ήλιο, προτιμήστε μια γρανίτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Ιδανική εναλλακτική στη λιγούρα για γλυκό, αποτελούν η μαύρη σοκολάτα.
- Τρανς λιπαρά
Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα καθιστούν το δέρμα πιο ευάλωτο στην υπεριώδη ακτινοβολία που βλάπτει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος.
Εναλλακτικά: Επιλέξτε καλά λιπαρά όπως αυτά που βρίσκονται στο ελαιόλαδο ή το αβοκάντο, τα οποία παράλληλα είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών κατά της γήρανσης.
- Τρόφιμα από επεξεργασμένο κρέας
Λουκάνικα, πεπερόνι ή μπέικον, χαρακτηριστικά προϊόντα επεξεργασμένων κρεάτων, είναι επιβλαβή για το δέρμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νάτριο, κορεσμένα λίπη και θειώδες άλας, που συντελούν στην αφυδάτωση αποδυναμώνουν το κολλαγόνο προκαλώντας φλεγμονή.
Εναλλακτικά: Προτιμήστε άλλες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, αυγά ή φασόλια.