Διατροφή

Τροφική αλλεργία: Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;

Τροφική αλλεργία: Ποιες τροφές μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις;
Τροφική αλλεργία: Διαβάστε εδώ ποιες είναι οι κοινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ενώ ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ευαίσθητα άτομα, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι τροφικές αλλεργίες διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Αυτό που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ένα άτομο μπορεί να μην επηρεάζει καθόλου άλλο άτομο. Ωστόσο, εδώ είναι μερικές κοινές τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.


Τροφική αλλεργία

  • Φιστίκια: Οι αλλεργίες στα φιστίκια είναι από τις πιο κοινές και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Ακόμη και ελάχιστες ποσότητες φιστικιών ή προϊόντων από φιστίκια μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργική απόκριση.
  • Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και τα φιστίκια μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις. Είναι σύνηθες για άτομα που είναι αλλεργικά σε έναν τύπο ξηρών καρπών να είναι αλλεργικά και σε άλλα.
  • Οστρακόδερμα: Οι αλλεργίες στα οστρακοειδή είναι σχετικά συχνές, με αλλεργικές αντιδράσεις που προκαλούνται συχνά από καρκινοειδή όπως οι γαρίδες, ο αστακός, τα καβούρια και οι καραβίδες. Μερικά άτομα μπορεί επίσης να αντιδράσουν σε μαλάκια όπως μύδια, μύδια και στρείδια.
  • Ψάρια: Μπορεί να εμφανιστούν αλλεργίες σε διάφορα είδη ψαριών, όπως ο σολομός, ο τόνος, ο μπακαλιάρος και η πέστροφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλεργίες στα ψάρια διαφέρουν από τις αλλεργίες στα οστρακοειδή, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι αλλεργικοί και στα δύο.
  • Γάλα: Οι αλλεργίες στο γάλα είναι πιο συχνές σε βρέφη και μικρά παιδιά. Αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν από το αγελαδινό, το κατσικίσιο και το πρόβειο γάλα. Ωστόσο, η δυσανεξία στη λακτόζη διαφέρει από την αλλεργία στο γάλα και περιλαμβάνει την αδυναμία πέψης της λακτόζης, της ζάχαρης που βρίσκεται στο γάλα.
  • Αυγά: Οι αλλεργίες στα αυγά, και συγκεκριμένα στις πρωτεΐνες που βρίσκονται στα ασπράδια των αυγών, είναι διαδεδομένες στα παιδιά. Μερικά άτομα μπορεί να αντιδράσουν τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο του αυγού, ενώ άλλα μπορεί να είναι αλλεργικά μόνο σε ένα μέρος.
  • Σόγια: Οι αλλεργίες στη σόγια είναι πιο συχνές σε βρέφη και παιδιά, αν και ορισμένα άτομα μπορεί να συνεχίσουν να είναι αλλεργικά και στην ενήλικη ζωή. Η σόγια μπορεί να βρεθεί σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως είναι σημαντικό να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών.
  • Σιτάρι: Οι αλλεργίες στο σιτάρι μπορεί να οδηγήσουν σε αλλεργικές αντιδράσεις, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη. Το σιτάρι υπάρχει σε πολλά βασικά τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα.
  • Σουσάμι: Οι αλλεργίες στο σουσάμι αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο ως σημαντικό αλλεργιογόνο. Οι σπόροι σουσαμιού και το σησαμέλαιο μπορούν να βρεθούν σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων, όπως ψωμί, χούμους και σάλτσες για σαλάτες.
  • Ορισμένα φρούτα και λαχανικά: Αν και λιγότερο συνηθισμένα, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Παραδείγματα περιλαμβάνουν φράουλες, εσπεριδοειδή, ντομάτες και αβοκάντο.

Είναι σημαντικό για άτομα με γνωστές τροφικές αλλεργίες ή ύποπτες τροφικές αλλεργίες να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση, διαχείριση και καθοδήγηση. Το τεστ αλλεργίας και η τήρηση ενός λεπτομερούς ημερολογίου τροφίμων μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον εντοπισμό συγκεκριμένων παραγόντων και να καθοδηγήσουν διατροφικές επιλογές.

Εάν υποψιάζεστε τροφική αλλεργία, είναι σημαντικό να αποφύγετε την κατανάλωση της συγκεκριμένης αλλεργιογόνου τροφής και να είστε προσεκτικοί σχετικά με την ανάγνωση των ετικετών των συστατικών και να ρωτάτε για πιθανή διασταυρούμενη μόλυνση στην προετοιμασία των τροφίμων.