Οι τροφικές αλλεργίες έχουν γίνει πιο συχνές από πριν και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, υπάρχει έλλειψη αξιόπιστων ή εύκολα προσβάσιμων κλινικών βιοδεικτών που διακρίνουν τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρών αλλεργιών από τα ηπιότερα συμπτώματα. Τώρα, για πρώτη φορά, οι ερευνητές βρήκαν έναν γενετικό βιοδείκτη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόβλεψη της σοβαρότητας των αντιδράσεων τροφικής αλλεργίας.
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Allergy and Clinical Immunology, η παρουσία μιας ενζυμικής ισομορφής που ονομάζεται α-τρυπτάση, η οποία κωδικοποιείται από το συγκεκριμένο γονίδιο που ονομάζεται TPSAB1, σχετίζεται με αυξημένο επιπολασμό αναφυλαξίας, η οποία αναφέρεται σε σοβαρή αντίδραση σε τρόφιμα, σε σύγκριση με άτομα χωρίς α-τρυπτάση, αναφέρει το Science Daily. Η τρυπτάση βρίσκεται κυρίως στα μαστοκύτταρα, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτά ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια αλλεργικών αντιδράσεων.
Η αναφυλαξία μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση. Εάν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου πέσει σημαντικά κατά τη διάρκεια της αναφυλαξίας ή οι αεραγωγοί του κλείνουν σημαντικά, ώστε να μην μπορούν να πάρουν αρκετό οξυγόνο στα όργανά τους, υφίστανται αναφυλακτικό σοκ, σύμφωνα με το Science Daily. «Ο προσδιορισμός του εάν ένας ασθενής με τροφικές αλλεργίες έχει ή όχι α-τρυπτάση μπορεί εύκολα να γίνει στην κλινική πράξη χρησιμοποιώντας ένα εμπορικά διαθέσιμο τεστ για τη διεξαγωγή γενετικής αλληλουχίας από επιχρίσματα μάγουλων», λέει η επικεφαλής συγγραφέας Abigail Lang.
Εάν ανιχνευθεί ο βιοδείκτης, θα μπορούσε να παρέχει πληροφορίες για την κατανόηση ότι το παιδί διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή αντίδραση ή αναφυλαξία από την τροφική του αλλεργία και εάν πρέπει να χρησιμοποιήσει την αυτόματη έγχυση επινεφρίνης. Το εύρημα βοηθά στην ανάπτυξη μιας εντελώς νέας στρατηγικής θεραπείας για τις τροφικές αλλεργίες που μπλοκάρουν την α-τρυπτάση, εξηγεί περαιτέρω ο Lang.
Καθώς αυτή η μελέτη περιελάμβανε 119 συμμετέχοντες, είπε ο Lang, ενώ τα αρχικά αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, τα προκαταρκτικά ευρήματα πρέπει να επικυρωθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη. «Χρειαζόμαστε επίσης μια καλύτερη κατανόηση του γιατί και πώς η α-τρυπτάση κάνει πιο σοβαρές τις τροφικές αλλεργικές αντιδράσεις, προκειμένου να ακολουθήσουμε αυτή τη οδό για πιθανή θεραπεία», είπε ο Λανγκ στη δήλωση τύπου, που δημοσιεύτηκε στο Science Daily.