Είτε πρόκειται για κρυολόγημα είτε βήχα, στομαχικές διαταραχές ή πυρετό, το φαγητό είναι γενικά το τελευταίο πράγμα στο οποίο τείνουμε να εστιάζουμε όταν είμαστε άρρωστοι. Ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη σε τέτοιες περιόδους να τρώμε καλά, καθώς αυτό θα βοηθήσει το σώμα μας να ανακάμψει πιο γρήγορα. Πριν φορτώσετε τα πιάτα σας, να θυμάστε ότι είναι σημαντικό να γνωρίζετε το σωστό είδος τροφών που πρέπει να τρώτε όταν είστε άρρωστοι. Οι σωστές τροφές θα σας βοηθούσαν ιδανικά να αισθάνεστε καλύτερα, δίνοντάς σας περισσότερη ενέργεια. Αυτό το φαγητό δεν πρέπει να είναι βαρύ σε υδατάνθρακες, γεμάτο με λίπος ή θερμίδες, καθώς αυτό μπορεί να σας κάνει πιο άρρωστο.
Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν επιλέγουμε τροφές για να φάμε είμαστε άρρωστοι;
Το να είσαι άρρωστος μπορεί να κάνει τις πιο απλές εργασίες να αισθάνονται δύσκολες και ένας τομέας που συχνά πλήττεται είναι η διατροφή. Ειδικοί διαιτολόγοι μοιράζονται μερικές οδηγίες που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν αποφασίζουμε ποια τρόφιμα να τρώμε όταν είμαστε άρρωστοι.
1. Μείνετε ενυδατωμένοι
Το νερό, τα αφεψήματα από βότανα και οι διάφανοι ζωμοί βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών, καταπραΰνουν τον πονόλαιμο και αποτρέπουν την αφυδάτωση. Εξετάστε το ενδεχόμενο να πιείτε ποτά πλούσια σε ηλεκτρολύτες για να αναπληρώσετε τα απαραίτητα μέταλλα που χάνονται λόγω πυρετού ή εφίδρωσης.
2. Επιλέξτε εύκολα εύπεπτες τροφές
Όταν δεν αισθάνεστε καλά, η εστίαση πρέπει να είναι σε εύπεπτες τροφές. Σκεφτείτε απλά και απλά γεύματα που δεν θα καταπονήσουν το πεπτικό σας σύστημα. Κλασικά παραδείγματα περιλαμβάνουν το απλό ρύζι, τις βραστές πατάτες και τις μπανάνες. Αυτές οι τροφές παρέχουν ενέργεια χωρίς να υπερφορτώνουν το σώμα σας.
3. Δώστε προτεραιότητα σε επιλογές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά
Ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε μειωμένη όρεξη, στοχεύστε σε επιλογές με πλούσια θρεπτικά συστατικά. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθούν στη διαδικασία επούλωσης. Επιλέξτε φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες για να παρέχετε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
4. Σκεφτείτε ζεστά και άνετα τρόφιμα
Οι ζεστοί ζωμοί και οι σούπες δεν είναι μόνο ανακουφιστικές, αλλά προσφέρουν και ενυδάτωση και θρέψη. Η κοτόσουπα, συγκεκριμένα, είναι μια διαχρονική θεραπεία γνωστή για την ικανότητά της να καταπραΰνει τα συμπτώματα των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Η ζεστασιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συμφόρησης και ο ζωμός παρέχει τα πολύ απαραίτητα υγρά.
5. Αποφύγετε τα βαριά, πικάντικα και λιπαρά φαγητά
Κατά τη διάρκεια της ασθένειας, συνιστάται να αποφεύγετε βαριά, πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα. Αυτά μπορεί να είναι πιο δύσκολα στην πέψη και μπορεί να επιδεινώσουν τη ναυτία ή την πεπτική δυσφορία. Αντίθετα, εστιάστε σε ήπιες, ήπιες επιλογές που είναι εύκολες για το στομάχι.
6. Καταναλώστε μικρότερα, συχνά γεύματα
Σκεφτείτε να χωρίσετε τα γεύματά σας σε μικρότερες, συχνότερες μερίδες. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι πιο ήπια για το πεπτικό σας σύστημα, καθιστώντας ευκολότερο για το σώμα σας να επεξεργάζεται και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά. Είναι ένας πρακτικός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε τις απαραίτητες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά χωρίς να καταπιέζετε το σύστημά σας.
Τροφές που πρέπει να τρώτε όταν είστε άρρωστοι
1. Σούπα κοτόπουλου
Το κοτόπουλο περιέχει αμινοξέα όπως η κυστεΐνη, τα οποία μπορούν να αραιώσουν τη βλέννα και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής. Ο ζωμός προσφέρει ενυδάτωση και η ζεστασιά μπορεί να καταπραΰνει το λαιμό. Ο πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά ζωμός προσφέρει βιταμίνες και μέταλλα απαραίτητα για την επούλωση.
2. Τσάι τζίντζερ
Το τζίντζερ έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, υποστηρίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα. Βοηθά στην ανακούφιση της ναυτίας, βοηθά στην πέψη και μπορεί να ανακουφίσει τις στομαχικές διαταραχές. Η ζεστασιά του τσαγιού τζίντζερ είναι καταπραϋντική και βοηθά στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.
3. Μπανάνες
Πλούσιες σε βιταμίνη C και B6, οι μπανάνες είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Αυτά είναι εύκολα εύπεπτα και απαλά για το στομάχι. Οι μπανάνες παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, και συμβάλλουν στη διατήρηση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών.
4. Γιαούρτι
Τα προβιοτικά στο γιαούρτι υποστηρίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου, επηρεάζοντας την ανοσολογική απόκριση. Οι ζωντανές καλλιέργειες βοηθούν την πέψη και προάγουν ένα υγιές περιβάλλον στο έντερο. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες υποστηρίζει την αποκατάσταση των μυών, σημαντική κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.
5. Πλιγούρι βρώμης
Οι βήτα-γλυκάνες στη βρώμη μπορούν να ενισχύσουν την ανοσολογική απόκριση. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν μια σταθερή απελευθέρωση ενέργειας, βοηθώντας την πέψη. Το πλιγούρι βρώμης μπορεί να καταναλωθεί εύκολα, προσφέροντας άνεση και διαρκή ενέργεια.
6. Μέλι
Το μέλι περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Καταπραΰνει τον πονόλαιμο και δρα ως φυσικό κατασταλτικό του βήχα. Το μέλι παρέχει φυσικά σάκχαρα για ενέργεια και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες.
7. Σάλτσα μήλου
Η σάλτσα μήλου περιέχει βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Είναι εύπεπτο και κατάλληλο για άτομα με πεπτικά προβλήματα. Προσφέρει επίσης ενέργεια και ενυδάτωση.