Διατροφή

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;

Τραχανάς παρασκευή: Πώς να φτιάξετε τον τέλειο τραχανά;
Τραχανάς παρασκευή: Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που χρονολογείται από αιώνες, είναι ένα πλούσιο και ευέλικτο χυλό που μπορείτε να το απολαύσετε σε διάφορες μορφές σε διαφορετικούς πολιτισμούς. Για να φτιάξετε το τέλειο ζουμερό τραχανά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.


Συστατικά

  • 1 φλυτζάνι τραχανά
  • 4 φλιτζάνια νερό ή ζωμό (λαχανικά ή κοτόπουλο)
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε κύβους
  • 1 κοτσάνι σέλινου, κομμένο σε κύβους
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο για σοτάρισμα
  • Προαιρετικές επικαλύψεις: φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή αυγά ποσέ

Οδηγίες

Σοτάρετε τα αρωματικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μια σταγόνα ελαιόλαδο ή ένα κουμπί βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο ψιλοκομμένο, το καρότο κομμένο σε κύβους και το σέλινο. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να μυρίσουν τα λαχανικά, περίπου 5-7 λεπτά. Προσθέστε τον τραχανά και τα υγρά: Μόλις ψηθούν τα αρωματικά, προσθέστε στην κατσαρόλα το ξεπλυμένο ραγισμένο σιτάρι ή το κριθαράκι. Ανακατεύουμε για να επικαλυφθούν οι κόκκοι με τα λαχανικά και το λάδι. Προσθέτουμε τη δάφνη και αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση. Ρίξτε το νερό ή το ζωμό, φροντίζοντας να βυθιστούν πλήρως οι κόκκοι. Σιγοβράζετε: Βράζετε το μείγμα, χαμηλώνετε τη φωτιά και σκεπάζετε την κατσαρόλα με ένα καπάκι. Αφήνουμε το τραγανό να σιγοβράσει απαλά για περίπου 20-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι κόκκοι και να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του υγρού. Ανακατεύετε κατά διαστήματα για να μην κολλήσει.

Προσαρμόστε το καρύκευμα: Δοκιμάστε το τραγανό και προσαρμόστε το καρύκευμα όπως χρειάζεται. Προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή βότανα για γεύση. Σερβίρετε: Μόλις ψηθεί ο τραχανάς στην επιθυμητή σύσταση, αφαιρέστε το φύλλο δάφνης και πετάξτε το. Σερβίρετε το αρωματικό ζεστό, γαρνιρισμένο με γαρνιτούρες της επιλογής σας, όπως φρέσκα μυρωδικά, τριμμένο τυρί, ψητά λαχανικά ή ένα αυγό ποσέ για πρόσθετη γεύση και υφή. Απολαύστε: Απολαύστε το τέλειο τραγανό ως ένα ανακουφιστικό και θρεπτικό γεύμα από μόνο του ή σερβίρετέ το ως συνοδευτικό μαζί με ψητά κρέατα, ψητά λαχανικά ή μια φρέσκια σαλάτα. Καλή όρεξη!