Διατροφή

Το πιάτο του Δεκαπενταύγουστου: Σοφεγάδο ή συμπεθεριό από την Κρήτη

Το πιάτο του Δεκαπενταύγουστου: Σοφεγάδο ή συμπεθεριό από την Κρήτη
Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Πρόκειται για παραδοσιακό φαγητό, όπου συνυπάρχουν σχεδόν όλα τα λαχανικά της εποχής. Μεγάλο ρόλο παίζει ο χρόνος μαγειρέματος των υλικών μας. Δεν θέλουμε άλλα να λιώσουν και άλλα να είναι άψητα, ή σκληρά καθώς κάθε λαχανικό δίνει την δική του νοστιμάδα.

Υλικά

  • 300 γρ. φασολάκια μπαρμπούνια ή τσαουλιά, καθαρισμένα
  • 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  • 300 γρ. μπάμιες, καθαρισμένες
  • 3 μέτριες πατάτες, κομμένες κυδωνάτες
  • 700 γρ. μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε κύβους των 2 εκ.
  • 300 γρ. πιπεριές κέρατο, κομμένες σε καρέ
  •  1 μικρή πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες (με το ζουμί τους)
  • 5 μέτρια κολοκύθια, κομμένα σε φέτες
  • 300 γρ. κολοκυθανθοί
  • 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένο
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα φασολάκια με το κρεμμύδι, τις μπάμιες και τις πατάτες για 8′-10′. Αν χρειαστεί, ρίχνουμε λίγο νερό (1-2 κ.σ.).

Προσθέτουμε τις μελιτζάνες, τις πιπεριές, το τσίλι, την ντομάτα, αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε ζεστό νερό ίσα να καλυφθούν τα λαχανικά και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 30′.

Προσθέτουμε τα κολοκύθια, τους ανθούς, τον δυόσμο, σκεπάζουμε πάλι την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για άλλα 20′, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να «δέσει» η σάλτσα.

Συνοδεύουμε απαραιτήτως το φαγητό μας με εξαιρετικό τυρί φέτα και φρέσκο ψωμί. Καλή όρεξη.