Το Πάσχα πέρασε και επειδή όλοι κάτι παραπάνω θα φάγαμε από λιπαρά και αλατισμένα φαγητά, καλό είναι να επιστρέψουμε σε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να τσεκάρουμε την χοληστερίνης μας.
Καλό είναι για τις επόμενες ημέρες να περιορίσουμε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος, όπως λιπαρά κρέατα (αρνί, χοιρινό), ζαμπόν, μπέϊκον, λιπαρά τυριά, βούτυρο, μαργαρίνες, πλήρη γαλακτομικά προϊόντα, κρέμα σαντιγί, αβοκάντο, ξηροί καρποί, κύβοι ζωμού κότας, βοδινού και λαχανικών. Αποφύγετε επίσης τρόφιμα που είναι πλούσια σε χοληστερίνη, όπως κρόκος αυγού, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, εντόσθια, μυαλά, αρνί, γαρίδες, μύδια, αστακός, πλήρη γαλακτομικά προϊόντα και μαγιονέζα.
Καλό θα είναι να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας άπαχα ή ημιάπαχα γαλακτομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι), άπαχα τυριά (άλιπη μυζήθρα, άλιπο ανθότυρο), όσπρια, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, καθώς και φρούτα και λαχανικά. Αποφύγετε τα τηγανιτά, χρησιμοποιείτε μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα και σε μικρές ποσότητες και περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Από το σύνολο των ημερησίων θερμίδων, οι πρωτεΐνες πρέπει να αποτελούν το 15% του συνόλου, το λίπος 30% και οι υδατάνθρακες το υπόλοιπο (πάνω από 50% των ημερήσιων θερμίδων).
Φυσικά, καλό είναι να αρχίσουμε και τη γυμναστική. Η μείωση του βάρους του σώματος στα υπέρβαρα άτομα μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Επίσης, η συστηματική σωματική άσκηση βοηθά σημαντικά μειώνοντας την «κακή» LDL-χοληστερίνη και κυρίως αυξάνοντας την «καλή» HDL-χοληστερίνη. Ιδανικά να κάνετε άσκηση περίπου μισή έως μία ώρα την ημέρα για τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα (προτιμάτε το γρήγορο περπάτημα, το ποδήλατο, την κολύμβηση, κ.λπ.).