Διατροφή

Το νωπό γάλα προκάλεσε ξέσπασμα καμπυλοβακτηριδίου στη Γιούτα

Το νωπό γάλα προκάλεσε ξέσπασμα καμπυλοβακτηριδίου στη Γιούτα
Η λοίμωξη από Campylobacter προκαλείται από ένα τροφιμογενές βακτήριο για το οποίο δεν ακούμε πολλά.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το Υπουργείο Υγείας της κομητείας Σολτ Λέικ προτρέπει τους ανθρώπους να πίνουν μόνο παστεριωμένο γάλα αφού ανακάλυψαν ένα ξέσπασμα από τη διαρροϊκή βακτηριακή λοίμωξη γνωστή ως καμπυλοβακτηρίωση που αναπτύχθηκε αφού οι άνθρωποι έπιναν νωπό γάλα.


«Η λοίμωξη από Campylobacter προκαλείται από ένα τροφιμογενές βακτήριο για το οποίο δεν ακούμε πολλά. Αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πολύ κοινή βακτηριακή ασθένεια και υπήρξαν εστίες από πολλαπλές πηγές». Αυτό δήλωσε η Δρ. Katherine Baumgarten, ιατρική διευθύντρια για τον έλεγχο λοιμώξεων και την πρόληψη στο Ochsner Health με έδρα τη Νέα Ορλεάνη της Λουιζιάνα. Δέκα άνθρωποι στην κομητεία Σολτ Λέικ ανέπτυξαν καμπυλοβακτηρίωση, η οποία προκαλείται από το βακτήριο Campylobacter, σημειώνει η έκθεση.

Οκτώ από αυτούς τους 10 ανθρώπους έπιναν νωπό γάλα πριν αρρωστήσουν. Το τμήμα ανακάλυψε τέσσερις επιπλέον περιπτώσεις σε άλλα μέρη της πολιτείας. Και οι τέσσερις άνθρωποι έπιναν νωπό γάλα πριν αναπτύξουν καμπυλοβακτηρίωση. Η πηγή του νωπού γάλακτος βρίσκεται υπό διερεύνηση. Τα 14 άτομα μέχρι σήμερα που ανέπτυξαν τη βακτηριακή λοίμωξη κυμαίνονταν από ηλικίες 2 έως 73 ετών, με ένα αρχικά να έχει νοσηλευτεί και να αναρρώνει τώρα στο σπίτι.

Το νωπό γάλα μπορεί να περιέχει επιβλαβή βακτήρια

«Το «ωμό» γάλα είναι γάλα από αγελάδες, κατσίκες ή πρόβατα που δεν έχει παστεριωθεί για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια», σημειώνει η έκθεση. Το γάλα μιας αγελάδας μολύνεται όταν μολυνθεί με λοίμωξη από Campylobacter στον μαστό της ή όταν το γάλα της έχει μολυνθεί με κοπριά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το νωπό γάλα μπορεί επίσης να περιέχει άλλα επικίνδυνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως η σαλμονέλα, η λιστέρια και το E. coli, πρόσθεσε η έκθεση.

Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσουμε το νωπό γάλα με βακτήρια που προκαλούν ασθένειες από το μη μολυσμένο νωπό γάλα. Αυτό επειδή το μολυσμένο γάλα δεν μυρίζει ούτε φαίνεται διαφορετικά από το μη μολυσμένο νωπό γάλα. Το νωπό γάλα ή τα νωπά προϊόντα γάλακτος μπορούν να πωληθούν στη Γιούτα απευθείας στον καταναλωτή μόνο από 16 φάρμες στην πολιτεία που διαθέτουν επί του παρόντος άδεια από το Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων της Γιούτα, τρεις που βρίσκονται στην κομητεία Σολτ Λέικ.