Διατροφή

Το κόκκινο κρασί ‘μιμείται’ τη δράση των οιστρογόνων

Το κόκκινο κρασί ‘μιμείται’ τη δράση των οιστρογόνων
Your browser does not support the video tag.   Ορισμένα διατροφικά συστατικά όπως η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί φαίνεται ότι μιμούνται την δράση των οιστρογόνων και ενεργοποιούν αντιγηραντικές πρωτεΐνες, τις λεγόμενες σιρτουίνες διαπιστώνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports και ενδεχομένως εξηγούν την ευεργετική επίδραση τόσο των […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

 
Ορισμένα διατροφικά συστατικά όπως η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κόκκινο κρασί φαίνεται ότι μιμούνται την δράση των οιστρογόνων και ενεργοποιούν αντιγηραντικές πρωτεΐνες, τις λεγόμενες σιρτουίνες διαπιστώνει νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Scientific Reports και ενδεχομένως εξηγούν την ευεργετική επίδραση τόσο των σιρτουινών όσο και της ρεσβερατρόλης στην υγεία και τη γήρανση. Η ρεσβερατρόλη φάνηκε να μιμείται την οιστρογονική δράση σε χαμηλές δόσεις, αλλά είχε την αντίθετη δράση σε υψηλές δόσεις, γεγονός που καθιστά βάσιμες τις συμβουλές για ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα – όχι όμως παραπάνω – με στόχο τα υγιή γηρατειά.
 
Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Henry Bayele του τμήματος Μοριακής και Δομικής Βιολογίας του UCL εξηγεί ότι επί δεκαετίες οι ερευνητές ενδιαφέρονταν για τις σιρτουίνες, σηματοδοτικές πρωτείνες που εμπλέκονται σε διαδικασίες επανόρθωσης του DNA και ρύθμισης του μεταβολισμού καθώς και για τα διατροφικά μόρια που τις ενεργοποιούν.
 
«Πολλές έρευνες σε ζώα έχουν δείξει ότι αυτές οι πρωτείνες μπορούν να παρατείνουν τη ζωή, καθώς και να προλάβουν ή να επιβραδύνουν την εμφάνιση ασθενειών. Ωστόσο ήταν δύσκολος ο σχεδιασμός φαρμάκων ή διατροφικών παρεμβάσεων λόγω ανεπαρκούς κατανόησης του τρόπου δράσης των σιρτουινών στα κύτταρα του σώματος» εξηγεί ο Δρ. Bayele.
 
Στο πλαίσιο της εργαστηριακής έρευνάς τους ο Δρ. Bayele μελέτησε συστατικά που ενεργοποιούν τις σιρτουίνες (STACs) συμπεριλαμβανομένης της ρεσβερατρόλης (βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών) και των ισοφλαβονών (που βρίσκεται στη σόγια), αναλυοντας την σχετιζόμενη με την σιρτουίνη έκφραση ενός γονιδίου ευαίσθητου στα οιστρογόνα σε καλλιέργειες ανθρώπινων ηπατικών κυττάρων.
 
Παρατήρησε ότι τα STACs όπως η ρεσβερατρόλη ενεργοποίησαν την σηματοδότηση της σιρτουίνης μέσω υποδοχέων οιστρογόνων μιμούμενα την οιστραδιόλη, μια από τις τρεις μεγάλες οιστρογονικές ορμόνες. Ωστόσο, ενώ η ρεσβερατρόλη συμπεριφέρεται σαν τα οιστρογόνα σε μικρές δόσεις ο ερευνητής βρήκε ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις δρα ως αντιοιστρογόνο και δρα αντιστρόφως κατατέλλοντας το κύκλωμα σηματοδότησης σιρτουίνης. Επίσης διαπίστωσε ότι ορισμένα STACs όπως η ισολικουριτιγενίνη που βρίσκεται στην γλυκόριζα έχουν εφάμιλλη της ρεσβερατρόλης δράση ίσως και ανώτερη αυτής.