Όσο κι αν δεν μας αρέσει, το φθινόπωρο πλησιάζει και καιρός είναι να αλλάξουμε πρόγραμμα και να βάλουμε στη διατροφή μας τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά. Αφού απολαύσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το καρπούζι, το πεπόνι, τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα σταφύλια, ήρθε η ώρα να βάλουμε στη διατροφή μας τα μήλα, τα αχλάδια, τα πορτοκάλια κ.α. Η φθινοπωρινή φύση έχει να μας προσφέρει πολύτιμα «δώρα» για την υγεία μας.
Κατ’ αρχήν οι διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να προγραμματίζουμε μέσα στη μέρα μας πολλά και μικρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά. Είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε τον οργανισμό μας και να έχουμε τη σωματική και πνευματική ευεξία, τώρα που οι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν αρχίσει να μας ζορίζουν.
Υπάρχει ένα λαχανικό που είναι μια must τροφή για όσους αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα και για εκείνους που θέλουν να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό τους. Κάνει το δέρμα να λάμπει και είναι αντιγηραντικό. Ο χυμός του αξίζει μια θέση στον κατάλογο με τα τρόφιμα που κάνουν μικρά θαύματα υγείας αφού ενισχύει την αντοχή του οργανισμού και έτσι μπορείτε να ασκήστε για περισσότερο χρόνο, ενώ βελτιώνει την αιματική κυκλοφορία και μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως τρώγοντας αυτό το λαχανικό ενισχύουμε τις αντοχές μας και έχουμε 16% περισσότερη ενέργεια. Μπορεί να το βρίσκετε όλο το χρόνο στα σούπερ μάρκετ, αλλά είναι πιο νόστιμο και πιο θρεπτικό το φθινόπωρο.
Ο λόγος για το παντζάρι!
Tα παντζάρια είναι ένα από τα ισχυρότερα φάρμακα που μας έχει δωρίσει η φύση. Προσφέρουν ισχυρότατη θωράκιση έναντι πλήθους ασθενειών. Περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Β και C, μεταλλικών στοιχείων όπως κάλιο, νάτριο, σίδηρο και μαγνήσιο όπως επίσης και φυτικές ίνες.
Επίσης, περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου, που είναι ζωτικής σημασίας για το υγιές δέρμα, τα νύχια, τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα οστά. Το λυκοπένιο που βρίσκεται μέσα στο χυμό του παντζαριού βοηθάει το δέρμα να διατηρεί την ελαστικότητα του αλλά και βοηθάει στην αντηλιακή προστασία του δέρματος.
Τα παντζάρια έχουν αντιοξειδωτικά τα οποία είναι πολύτιμα στην προστασία από τους μηχανισμούς γήρανσης του δέρματος καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνουν τις λεπτές ρυτίδες και τις πρώτες γραμμές στο πρόσωπο. Είναι πλούσια σε μια ισχυρή φυτική χρωστική και αντιοξειδωτική ουσία, τη βητακυανίνη, η οποία δίνει το βαθύ κόκκινο χρώμα σε αυτό το λαχανικό.
Η βητακυανίνη μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλούν στον οργανισμό οι ελεύθερες ρίζες, αλλά και να αναστείλει τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων στο στομάχι, το έντερο, τους πνεύμονες και το νευρικό σύστημα, σύμφωνα με κάποιες έρευνες.
Τα κατακόκκινα παντζάρια μπορούν να σας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ηπατικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, αποτρέπουν τη συσσώρευση λίπους στο συκώτι, η οποία μπορεί να προκληθεί από την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία ή και το διαβήτη.
Μια διατροφή πλούσια σε χυμό παντζαριού μπορεί να είναι ο φυσικότερος τρόπος μείωσης της αρτηριακής πίεσης του αίματος και βελτίωσης της υγείας της καρδιάς. Η συχνή κατανάλωσή του αυξάνει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο γεγονός που συντελεί στην καταπολέμηση της άνοιας και άλλων γνωστικών παθήσεων.
Ο χυμός του παντζαριού μπορεί να μειώσει την ξηροδερμία ενώ οι ενζυματικές του ιδιότητες καταστρέφουν τα νεκρά κύτταρα και τις ξηρές συνθήκες του τριχωτού της κεφαλής. Αν το δέρμα σας είναι λιπαρό και αισθάνεστε τα μαλλιά σας βαριά, ακόμα και μετά το λούσιμο, ο χυμός μπορεί να σας ανακουφίσει από την φαγούρα που συνοδεύει την πιτυρίδα και το λιπαρό δέρμα της κεφαλής.
Τέλος τα παντζάρια επειδή περιέχουν φυλλικό οξύ, μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. Αν πίνετε καθημερινά χυμό παντζαριού μην θορυβηθείτε αν παρατηρήσετε αλλαγή χρώματος των ούρων σας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Η κόκκινη χρωστική του παντζαριού αποβάλλεται τόσο μέσω των ούρων όσο και από τα κόπρανα.