Διατροφή

Τι να επιλέξω νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο;

Τι να επιλέξω νερό βρύσης ή φιλτραρισμένο;
Your browser does not support the video tag. Για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους και να μειώσουν την πρόσληψη τους σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένο λίπος, το νερό της βρύσης ή φιλτραρισμένο μπορεί να είναι ότι καλύτερο. Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερους από 18,300 ενήλικες στις […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Για τους ανθρώπους που θέλουν να ελέγξουν το βάρος τους και να μειώσουν την πρόσληψη τους σε ζάχαρη, νάτριο και κορεσμένο λίπος, το νερό της βρύσης ή φιλτραρισμένο μπορεί να είναι ότι καλύτερο.


Μια νέα μελέτη που εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες σε περισσότερους από 18,300 ενήλικες στις Η.Π.Α., βρήκε την πλειοψηφία των ανθρώπων που αύξησαν την κατανάλωση νερού βρύσης ή φιλτραρισμένου νερού – κατά το 1% μείωσε την συνολική ημερήσιαπρόσληψη θερμίδων τους καθώς και την κατανάλωση κορεσμένου λίπους, νατρίου, ζάχαρη και χοληστερόλης.

Οι άνθρωποι που αύξησαν την κατανάλωση του νερού από ένα σε δύο και τρία ποτήρια ημερησίως, μείωσαν την συνολική πρόσληψη ενέργειάς τους κατά 68 μέχρι 205 θερμίδες ημερησίως και την πρόσληψη νατρίου τους κατά 78 μέχρι 235 χιλιοστόγραμμα, σύμφωνα με το έγγραφο από το πανεπιστήμιο του Illinois και τον καθηγητή της υγείας της κοινότητας Ruopeng An. Επίσης κατανάλωσαν από 5 γρ. έως σχεδόν 18 γρ.λιγότερη ζάχαρη και μείωσαν την κατανάλωση χοληστερόλης τους κατά 7 έως 21 χιλιοστόγραμμα ημερησίως.
«Η επίδραση της πρόσληψης νερού ήταν παρόμοια για όλες τις φυλές/εθνικότητες, εκπαίδευσης , επίπεδα εισοδήματος και την κατάσταση του σωματικού βάρους», ανέφερε ο An. «Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να είναι επαρκής για να σχεδιάσει και να παραδώσει την καθολική παρεμβάση διατροφής και εκπαιδευτικές εκστρατείες που προωθούν την κατανάλωση νερού σε αντικατάσταση των ποτών με τις θερμίδες σε διάφορες υποομάδες του πληθυσμού, χωρίς βαθιές ανησυχίες σχετικά με το μήνυμα και την προσαρμογή της στρατηγικής».
Ο An εξέτασε στοιχεία από τέσσερα κύματα (2005-12) της εθνικής έρευνας για την υγεία και την εξέταση της διατροφής που διεξάγονται από το εθνικό κέντρο για τις στατιστικές υγείας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ανακαλέσουν τα πάντα, ότι έτρωγαν ή έπιναν πάνω από την πορεία δύο ημερών που ήταν τρείς έως δέκα μέρες εκτός.
Ο An υπολόγιζε την ποσότητα του νερού που κατανάλωνε κάθε άτομο ως ποσοστό της ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης νερού τους από τα τρόφιμα και τα ποτά σε συνδυασμό. Ποτά όπως μαύρο τσάι χωρίς ζάχαρη, τσάι από βότανα και καφέ δεν μετρήθηκαν ως πηγές νερού, αλλά το περιεχόμενό τους σε νερό είχε συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς του An, των συμμετεχόντων συνολικά διαιτητική πρόσληψη νερού.
Κατά μέσο όρο, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 4.2 φλ.νερό σε καθημερινή λογιστική βάση για λίγο περισσότερο από το 30% της συνολικής διατροφικής πρόσληψης νερού τους.
Στους συμμετέχοντες κατά μέσο όρο η πρόσληψη θερμίδων ήταν 2,157, συμπεριλαμβανομένων 125 θερμίδες από τα ζαχαρούχα ποτά και 432 θερμίδες από «περιττά» τρόφιμα, που είναι χαμηλά σε διατροφική αξία και πυκνά σε θερμίδες όπως τα επιδόρπια, πάστες και μείγματα σνακ που προσθέτουν ποικιλία αλλά περιττά για υγιεινή διατροφή.
Μια μικρή αλλά στατιστικά σημαντική 1% αύξηση στην συμμετεχόντων ημερήσια κατανάλωση νερού συσχετίστηκε με 8.6 μείωση θερμίδων στην ημερήσια πρόσληψη ενέργειας, καθώς και ελαφρές μειώσεις των συμμετεχόντων πρόσληψη στα ζαχαρούχα ποτά και « περιττή» τροφή μαζί με την κατανάλωσή τους σε λιπαρά, νάτριο, ζάχαρη και χοληστερόλη.
Ενώ ο An διαπίστωσε ότι οι μειώσεις ήταν μεγαλύτερες μεταξύ ανδρών, νέων και μεσήλικες ενήλικες, πρότεινε, θα μπορούσαν να συσχετιστεί με αυτές τις ομάδες υψηλότερης πρόσληψης θερμίδων καθημερινά.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της ανθρώπινης διατροφής και της διαιτολογίας 2016
1. . R. An, J. ‎McCaffrey. Plain water consumption in relation to energy intake and diet quality among US adults, 2005-2012. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 2016; DOI: 10.1111/jhn.12368

Με την συνεργασία της Ιωάννας Βασιλακοπούλου- Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc – Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα-Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας- www.logodiatrofis.gr.