Διατροφή

Θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούμε να πάρουμε μέσω της τροφής

Θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούμε να πάρουμε μέσω της τροφής
Θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούμε να πάρουμε μέσω της τροφής : Παρόλο που μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν ορισμένα που είναι δύσκολο να λάβουμε επαρκώς μόνο από τα τρόφιμα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Παρόλο που μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να παρέχει πολλά από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, υπάρχουν ορισμένα που είναι δύσκολο να λάβουμε επαρκώς μόνο από τα τρόφιμα. Ακολουθούν μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που συχνά απαιτούν πρόσθετα συμπληρώματα.
  1. Βιταμίνη D: Αν και ο οργανισμός μας παράγει βιταμίνη D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, είναι δύσκολο να λάβουμε επαρκή ποσότητα μόνο από τη διατροφή. Οι πηγές τροφίμων, όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, περιέχουν σχετικά μικρές ποσότητες. Σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια ή για άτομα που περνούν πολύ χρόνο σε εσωτερικούς χώρους, η συμπλήρωση με βιταμίνη D μπορεί να είναι απαραίτητη.
  2. Βιταμίνη B12: Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των νεύρων και την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βρίσκεται κυρίως σε ζωικές πηγές, όπως κρέας, ψάρια και γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι χορτοφάγοι και οι vegan συχνά δυσκολεύονται να λάβουν επαρκή ποσότητα από τη διατροφή τους, οπότε μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα B12.
  3. Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα (EPA και DHA): Αυτά τα λιπαρά οξέα είναι σημαντικά για την καρδιακή και εγκεφαλική υγεία. Αν και υπάρχουν φυτικές πηγές ωμέγα-3, όπως οι σπόροι λιναριού και τα καρύδια, οι μορφές EPA και DHA βρίσκονται κυρίως στα ψάρια. Όσοι δεν καταναλώνουν αρκετά ψάρια ή έχουν δίαιτα χωρίς ζωικά προϊόντα μπορεί να χρειάζονται συμπληρώματα ωμέγα-3 από ιχθυέλαιο ή άλγη.
  4. Ιώδιο: Το ιώδιο είναι απαραίτητο για την υγεία του θυρεοειδούς αδένα. Παρά το ότι βρίσκεται στο ιωδιούχο αλάτι και σε θαλασσινά, δεν είναι πάντα εύκολο να το λάβετε επαρκώς από τα τρόφιμα. Οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες χαμηλές σε αλάτι ή αποφεύγουν τα θαλασσινά μπορεί να χρειάζονται συμπλήρωμα ιωδίου.
  5. Σίδηρος: Παρόλο που ο σίδηρος υπάρχει σε πολλά τρόφιμα, όπως το κόκκινο κρέας και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η απορρόφησή του μπορεί να είναι περιορισμένη, ειδικά για χορτοφάγους ή άτομα με αναιμία. Τα συμπληρώματα σιδήρου συχνά χρειάζονται για την κάλυψη των αναγκών.

Η λήψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μέσω συμπληρωμάτων, σε συνεννόηση με έναν γιατρό, μπορεί να είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας, ειδικά σε περιπτώσεις περιορισμένης διατροφής ή ειδικών διατροφικών αναγκών.