Οι μητέρες που θηλάζουν συχνά αναρωτιούνται πώς η διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει την άνεση του μωρού τους, ειδικά σε σχέση με τους κολικούς, που μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσφορία στα βρέφη. Ενώ οι μεμονωμένες αντιδράσεις μπορεί να ποικίλλουν, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που οι θηλάζουσες μητέρες μπορούν να ενσωματώσουν στη διατροφή τους για να μειώσουν δυνητικά την πιθανότητα εμφάνισης κολικών στα μωρά τους.
Άπαχες πρωτεΐνες: Η ενσωμάτωση άπαχων πρωτεϊνών όπως το κοτόπουλο, η γαλοπούλα, το ψάρι και το τόφου στη διατροφή σας μπορεί να προσφέρει βασικά θρεπτικά συστατικά τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό χωρίς να προκαλεί πεπτική δυσφορία.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως το καστανό ρύζι, η κινόα, η βρώμη και το σιτάρι ολικής αλέσεως παρέχουν φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της πέψης και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό.
Φρούτα και λαχανικά: Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Επιλέξτε μια ποικιλία από πολύχρωμες επιλογές, όπως μούρα, φυλλώδη πράσινα, καρότα και πιπεριές, για να παρέχετε μια σειρά θρεπτικών συστατικών ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον κίνδυνο πεπτικών διαταραχών.
Υγιή Λίπη: Η ενσωμάτωση πηγών υγιεινών λιπών όπως αβοκάντο, ξηροί καρποί, σπόροι και ελαιόλαδο στη διατροφή σας μπορεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα βρέφη και να βοηθήσει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Οι προβιοτικές τροφές όπως το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, το κεφίρ, το ξινολάχανο και το kimchi περιέχουν ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου τόσο στη μητέρα όσο και στο μωρό, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο κολικών.
Ενυδάτωση: Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τις μητέρες που θηλάζουν για να διατηρήσουν την παροχή γάλακτος και να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία. Στοχεύστε να πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και σκεφτείτε να καταναλώνετε ενυδατικές τροφές όπως καρπούζι, αγγούρια και πορτοκάλια.
Αποφύγετε τις συνήθεις τροφές ενεργοποίησης: Αν και οι ατομικές ευαισθησίες ποικίλλουν, ορισμένες μητέρες που θηλάζουν διαπιστώνουν ότι ορισμένες τροφές μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα κολικού στα μωρά τους. Οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, την καφεΐνη, τα πικάντικα τρόφιμα, τα λαχανικά που παράγουν αέρια (όπως το μπρόκολο και το λάχανο) και τα όξινα τρόφιμα (όπως τα εσπεριδοειδή και οι ντομάτες). Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το μωρό σας αφού καταναλώσετε αυτές τις τροφές και σκεφτείτε να τις εξαλείψετε ή να τις μειώσετε από τη διατροφή σας εάν είναι απαραίτητο.
Είναι σημαντικό για τις θηλάζουσες μητέρες να δίνουν προτεραιότητα σε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα να προσέχουν τις αντιδράσεις του μωρού τους. Εάν τα συμπτώματα του κολικού επιμείνουν ή επιδεινωθούν, συμβουλευτείτε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενα προβλήματα και να καθορίσετε την καλύτε