Τα Θεοφάνεια είναι η τελευταία γιορτή των Χριστουγέννων. Τα περισσότερα μέλη της οικογένειας δεν εργάζονται, γι΄ αυτό είναι ωραίο να δημιουργήσετε ένα μεσημεριανό τραπέζι με μεγάλη ποικιλία ορεκτικών. Ως κύριο πιάτο σας εφιστούμε την προσοχή να δημιουργήσετε πεντανόστιμα λαβράκια με μέλι και πορτοκάλι. Είμαστε σίγουροι ότι όλοι θα γλείφουν τα δάχτυλά τους με τη νοστιμιά του πιάτου.
Λαβράκι με μέλι και πορτοκάλι
Συστατικά συνταγής:
- 2 μεγάλα φιλέτα λαβράκι με δέρμα
- ξύσμα και χυμό ½ πορτοκάλι
- 2 κουταλάκι του γλυκού διαυγές μέλι
- 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Φακές 250 γρ έτοιμες προς κατανάλωση
- 100 γρ κάρδαμο
- μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- μικρό ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Παρασκευής:
ΒΗΜΑ 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Τοποθετούμε κάθε φιλέτο λαβράκι, με το δέρμα προς τα κάτω, σε μεμονωμένα τετράγωνα αλουμινόχαρτο. Ανακατεύουμε μαζί το ξύσμα πορτοκαλιού, το μέλι, τη μουστάρδα, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και λίγο καρύκευμα και περιχύνουμε με αυτό τα φιλέτα. Τραβάμε τις πλευρές του αλουμινόχαρτου προς τα πάνω και στρίβουμε τις άκρες μεταξύ τους για να κάνετε μεμονωμένα δέματα. Τοποθετούμε τα δέματα σε ένα ταψί και ψήνουμε τα στο φούρνο για 10 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι και να ξεφλουδίσει εύκολα όταν πιεστεί με ένα μαχαίρι.
ΒΗΜΑ 2
Ζεσταίνουμε τις φακές ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας και μετά ανακατεύουμε με το χυμό πορτοκαλιού, το υπόλοιπο λάδι, το κάρδαμο, τα μυρωδικά και τα καρυκεύματα. Μοιράζουμε τις φακές σε 2 πιάτα και ρίχνουμε από πάνω ένα φιλέτο λαβράκι. Περιχύνουμε τους χυμούς ψησίματος που έχουν πιαστεί στο αλουμινόχαρτο και σερβίρετε αμέσως.