Διατροφή

Θέλετε ένα χορταστικό δείπνο; Καταναλώστε όσπρια

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Your browser does not support the video tag. Όσπρια όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις μετά από ένα γεύμα, σύμφωνα μια μικρή μελέτη. Η μελέτη περιέλαβε 43 άνδρες που είχαν καταναλώσει τρία διαφορετικά πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα στα οποία κυρίως πιάτα ήταν τα μπιφτέκια από φασόλια ή μπιζέλια, μπιφτέκια από […]
Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όσπρια όπως τα φασόλια και τα μπιζέλια κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πλήρεις μετά από ένα γεύμα, σύμφωνα μια μικρή μελέτη. Η μελέτη περιέλαβε 43 άνδρες που είχαν καταναλώσει τρία διαφορετικά πλούσια σε πρωτεΐνες γεύματα στα οποία κυρίως πιάτα ήταν τα μπιφτέκια από φασόλια ή μπιζέλια, μπιφτέκια από μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας.


Δεν ήταν μόνο ότι τα φυτικά μπιφτέκια ήταν πιο χορταστικά από το κρέας αλλά οι άνδρες έτρωγαν και 12% λιγότερες θερμίδες στο επόμενο γεύμα τους. Αυτό δείχνει ότι τα φασόλια / μπιζέλια μπορεί να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους, σύμφωνα με τους ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, στη Δανία.

“Το πλούσιο σε πρωτεΐνες γεύμα που αποτελείται από όσπρια περιείχε σημαντικά περισσότερες φυτικές ίνες από το πλούσιο σε πρωτεΐνη γεύμα χοιρινού κρέατος, το οποίο πιθανότατα συνέβαλε στην αυξημένη αίσθηση του κορεσμού” επισήμανε η επικεφαλής ερευνήτρια Anne Raben.  Τα ευρήματα βρίσκονται σε αντίθεση με την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι πρέπει κανείς να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης, διότι αυξάνει περισσότερο τον κορεσμό. Τώρα, η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί κάποιος να φάει ένα πλούσιο σε φυτικές ίνες γεύμα, με λιγότερη πρωτεΐνη, και να επιτύχει την ίδια αίσθηση της πληρότητας », δήλωσε ο Raben, καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής, άσκησης και Αθλητισμού.

“Ενώ απαιτούνται περισσότερες μελέτες  για μια οριστική απόδειξη, φαίνεται ότι τα γεύματα που έχουν σαν βάση τα όσπρια,  ιδιαίτερα εκείνα που βασίζονται σε φασόλια και  μπιζέλια μπορεί να χρησιμεύσουν ως μια μακροπρόθεσμη βάση για την απώλεια βάρους και ως μια βιώσιμη διατροφική συνήθεια”, κατέληξαν οι ερευνητές.  Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Food & Nutrition .