Όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσθέτουν ψάρια στη διατροφή τους για τα υγιή για την καρδιά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αλλά μπορεί να είναι καιρός να παραλείψετε τον σολομό και τον τόνο και να πιάσετε τροφές χαμηλότερα στην αλυσίδα θαλασσινών, όπως σαρδέλες και μύδια. Η αλλαγή της διατροφής σας με θαλασσινά ώστε να ενσωματώνει κυρίως μικρότερα ψάρια μπορεί να αυξήσει την πρόσληψη μικροθρεπτικών συστατικών στα οποία οι άνθρωποι έχουν συνήθως έλλειψη, όπως:
- ψευδάργυρο,
- σίδηρο,
- βιταμίνη Β12
- και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα,
λέει ο Christopher Golden, καθηγητής διατροφής και πλανητικής υγείας στο Harvard T.H. Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan. «Από όλες τις διαφορετικές τροφές με βάση την ιππασία και τα υδρόβια, τα μικρά ψάρια είναι η καλύτερη πηγή θρεπτικών συστατικών για αυτά τα είδη σε βάση ανά βάρος», λέει ο Golden στο CNBC Make it. «Επομένως, παρόλο που χρησιμοποιούνται ελάχιστα, είναι πολύ καλά στην παροχή αυτών των ειδών θρεπτικών συστατικών».
Τα δίθυρα, όπως τα μύδια, είναι επίσης μια «πραγματικά υγιεινή επιλογή», σημειώνει ο Golden, και είναι εξαιρετικές πηγές ψευδαργύρου και ασβεστίου. Τα δίθυρα είναι «ένας τύπος μαλακίων, όπως το στρείδι, που έχει το σώμα του μέσα σε δύο συνδεδεμένα κελύφη». Δείτε τι συνιστά ο Golden να προσθέσετε στη διατροφή σας για να αντικαταστήσετε τροφές όπως το κόκκινο κρέας και ο σολομός εκτροφής. Φάτε αυτά τα 8 μικρά ψάρια, δίθυρα για ζωτικά θρεπτικά συστατικά:
- Ρέγγα
- Σκουμπρί
- Σαρδέλες
- Γαύρος
- Μύδια
- Στρείδια
Τούτου λεχθέντος, το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κάτι περισσότερο από τη διατροφική αξία. Υπάρχουν άλλοι σημαντικοί λόγοι για τους οποίους είναι μια υγιής απόφαση να πάρεις, λέει ο Golden.
Τα μικρότερα ψάρια και τα δίθυρα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου
Ενώ ο Golden ερευνά ενεργά εάν υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των επιπέδων υδραργύρου σε μικρότερα ψάρια και μεγαλύτερα ψάρια, επιστημονικά αποδεικνύεται ότι όταν τρώτε τροφές που είναι υψηλότερες στην αλυσίδα των θαλασσινών, «θα έχετε μεγαλύτερο κίνδυνο υδραργύρου τοξικότητα στα τρόφιμα που τρώτε και έκθεση στον υδράργυρο», λέει. «Τρώγοντας τα μικρότερα ψάρια, είναι πιο πιθανό να έχετε μικρότερο φορτίο υδραργύρου από μερικά από τα μεγαλύτερα σαρκοφάγα ψάρια», λέει η Golden.
Τα δίθυρα, συμπεριλαμβανομένων των αχιβάδων και των στρειδιών, θα έχουν επίσης πολύ χαμηλότερα επίπεδα υδραργύρου, ειδικά σε γεωγραφικές περιοχές με λιγότερη ρύπανση, προσθέτει. «Δίθυρα από υγιή νερά και μικρά ψάρια είναι πραγματικά η κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε», λέει ο Golden.
Το να τρώτε χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών είναι καλύτερο για το περιβάλλον
«Αυτά τα είδη τροφίμων είναι οι καλύτερες δυνατές πηγές ζωικής προέλευσης από άποψη βιωσιμότητας», λέει ο Golden. Επίσης, φιλτράρουν το νερό και δεσμεύουν τον άνθρακα που μπορεί να εξαλείψει τη ρύπανση και τους ρύπους μέσα τους και να παρέχουν «μια υπηρεσία οικοσυστήματος», προσθέτει. Ένας άλλος τρόπος για να υποστηρίξετε το περιβάλλον είναι προσθέτοντας στη διατροφή σας υδρόβιες φυτικές τροφές όπως φύκια και φύκια. «Τα φύκια είναι χαμηλά σε θερμίδες, είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών και περιέχουν επίσης ιώδιο, ένα μέταλλο που απαιτείται για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών», σύμφωνα με ένα άρθρο της Harvard Health Publishing.