Διατροφή

Θάλασσα φύκια: Αυτή η υπερτροφή είναι καλή για τον υγεία μας και το περιβάλλον [vid]

Θάλασσα φύκια: Αυτή η υπερτροφή είναι καλή για τον υγεία μας και το περιβάλλον [vid]
Θάλασσα φύκια: Όταν οι περισσότεροι από εμάς διαβάζουμε τις λέξεις «φυτική διατροφή», έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε τροφές όπως σαλάτες και μπολ με δημητριακά ή μοντέρνα υποκατάστατα κρέατος. Αλλά υπάρχει μια επιλογή χωρίς κρέας που κερδίζει έδαφος ως το νεότερο superfood: τα φύκια. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα φύκια διατίθενται σε εκατοντάδες πολύχρωμες ποικιλίες, όπως wakame, kombu, red dulse. Τα φύκια βοηθούν στην υποστήριξη άλλων θαλάσσιων ζώων και στον καθαρισμό του νερού. «Αν και προσπαθούμε να τρώμε υγιεινά, βασιζόμαστε στη γεωργία που αξιοποιεί το έδαφος, ως επί το πλείστον», δήλωσε η Sarah Redmond, ιδρύτρια και ιδιοκτήτρια του Springtide Seaweed στο Gouldsboro του Maine. «Τα φύκια είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση επειδή παρέχουν εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που είναι πραγματικά δύσκολο να βρεθούν σε άλλα φυτά της ξηράς».

Ωφέλιμα για μας – Ωφέλιμα για τον πλανήτη

«Τα φύκια είναι μια εξαιρετική πηγή διαιτητικών ινών και μετάλλων», δήλωσε η Mary Ellen Camire, καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων και διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Maine. Αν και τα διατροφικά προφίλ ποικίλλουν ελαφρώς μεταξύ πράσινων, καφέ και κόκκινων ποικιλιών, γενικά περιέχουν μια σειρά από βιταμίνες, όπως Β, C, Ε και Κ, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αμινοξέα, πολυφαινόλες και 10 φορές περισσότερα μέταλλα από τα επίγεια λαχανικά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Αυτά τα απαραίτητα μέταλλα περιλαμβάνουν σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο.

«Τα φύκια έχουν αυτή την ικανότητα να συγκεντρώνουν όλα τα ιχνοστοιχεία στον ωκεανό στα οποία δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση», σημείωσε η Ρέντμοντ. Και όταν χρησιμοποιούνται ως λίπασμα για χερσαίες καλλιέργειες, τα φύκια μπορούν να προσθέσουν αυτά τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά πίσω στο έδαφος, βελτιώνοντας την υγεία του.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να γεμίζετε το πιάτο σας με φύκια, επειδή μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες μετάλλων. «Έχουν τόσο πολύ ιώδιο που συνιστάται στους καταναλωτές να το τρώνε όχι περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα», εξήγησε η Ρέντμοντ. Δεδομένου ότι η συγκέντρωση συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών στα φύκια μπορεί να αλληλεπιδράσει με διάφορα φάρμακα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν πάσχετε από πάθηση του θυρεοειδούς ή παίρνετε αραιωτικά αίματος, πριν τα εντάξετε στη διατροφή σας.

Τα φύκια είναι εξίσου ωφέλιμα για τα συστήματα νερού όσο και για την προσωπική μας υγεία. «Τα φύκια τραβούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το χρησιμοποιούν για να παράγουν περισσότερους υδατάνθρακες», είπε η Camire. «Δεν είμαστε σίγουροι πόσο σημαντική επίδραση θα είχε η καλλιέργεια φυκιών στην υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά βοηθάει», πρόσθεσε. Τα φύκια καταναλώνουν άζωτο και φώσφορο, δύο στοιχεία που μπορούν να βλάψουν τον ωκεανό όταν βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες. «Τα φύκια παρέχουν επίσης ένα μέρος για τα μικρότερα θαλάσσια πλάσματα να κρύβονται από τα αρπακτικά», δημιουργώντας καταφύγια που μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ποικιλόμορφης θαλάσσιας ζωής σε υπεραλιευμένους βιότοπους, κατέληξε η Camire.

Ακολουθεί βίντεο: