Η άνοιξη στο Μεξικό είναι συχνά η πιο καυτή εποχή και φέτος πολλές περιοχές της χώρας βιώνουν ένα εξαιρετικό κύμα καύσωνα. Η ανάγκη για αναψυκτικό είναι εδώ όμως και στην Ελλάδα και το tepache θα σας ενθουσιάσει! Αυτό το αναβράζον ρόφημα έχει μια ελαφριά γεύση και ενανθράκωση από τη ζύμωση, οξύτητα από τον ανανά και γήινη από την κανέλα, που το βάζει στην κορυφή της λίστας μου για να το πιάσω σε ένα απογευματινό απόγευμα.
Το Tepache είναι ένα φυσικό ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που χρονολογείται από την προ-ισπανική εποχή και αρχικά παρασκευαζόταν με καλαμπόκι. Η ιστορία του μπορεί να ανιχνευθεί στους αυτόχθονες πολιτισμούς του Μεξικού. Η λέξη tepache προέρχεται από το Náhuatl, που μιλούν οι Μεξικοί (γνωστοί και ως Αζτέκοι) και σημαίνει «ποτό από καλαμπόκι».
Προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια αγορά στην αρχαία πόλη Tenochtitlán, τη ζωντανή μητρόπολη του Μεξικού που βουίζει από δραστηριότητα και χρώμα, με εμπόρους της αγοράς που πουλάνε αρωματικά μπαχαρικά και εξωτικά φρούτα. Αν χρειαζόσουν μια απόδραση από τη ζέστη και τη φασαρία της μεγαλούπολης, το tepache χωρίς αμφιβολία πρόσφερε το τέλειο αναψυκτικό.
Παρασκευασμένο με ζύμωση ανανά, ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο και αρωματικά μπαχαρικά, αυτό το ελαφρώς αλκοολούχο ποτό των θεών αιχμαλώτισε τη φαντασία του Μεξικά, που απόλαυσε την πικάντικη γεύση του και προφανώς πίστευε ότι είχε ιερές ιδιότητες. Οι σύγχρονες συνταγές έχουν αφήσει το καλαμπόκι και συνήθως απαιτούν μόνο φλούδες ανανά, ένα γλυκαντικό όπως το piloncillo (μη επεξεργασμένη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο) και την κανέλα.
Τα τελευταία χρόνια, το tepache και παρόμοια ροφήματα που έχουν υποστεί φυσική ζύμωση έχουν αρχίσει να τραβούν την προσοχή που τους αξίζει, τόσο στο Μεξικό όσο και στο εξωτερικό. Οι craft ζυθοποιίες και τα μπαρ έχουν αρχίσει να ενσωματώνουν το tepache στα μενού τους, προσφέροντας συχνά καινοτόμες και δημιουργικές παραλλαγές στις παραδοσιακές συνταγές.
Υλικά για tepache
- 1 λίτρο νερό
- 250 γραμμάρια μέλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- Φλούδες από έναν ανανά
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Αυτή η συνταγή διπλασιάζεται, και η διπλή έκδοση θα εξακολουθεί να λειτουργεί μια χαρά με τη φλούδα ενός ανανά!
- Εάν η κανέλα δεν είναι του γούστου σας, το τζίντζερ είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για να εμπλουτίσετε το νέο σας αγαπημένο σπιτικό.
Οδηγίες παρασκευής
Σε μια κανάτα 2 λίτρων, ανακατέψτε το μέλι στο νερό μέχρι να διαλυθεί, στη συνέχεια προσθέστε τη φλούδα του ανανά σας και ένα ξυλάκι κανέλας και ανακατέψτε να ενσωματωθεί. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες, θα πρέπει να δείτε την αρχή της ζύμωσης, η οποία συμβαίνει λόγω της φυσικής μαγιάς που βρίσκεται στις φλούδες του ανανά. Ανάλογα με το πόσο απαλό είναι το σπίτι σας, αυτή η διαδικασία συνήθως διαρκεί από μία έως τρεις ημέρες.
Μετά την πρώτη μέρα, καλύτερα να αρχίσετε να δοκιμάζετε το tepache σας μέχρι να αποκτήσει τη γεύση που αναζητάτε, με ένα νεότερο tepache να είναι πιο γλυκό και το παλαιότερο να είναι στην πικάντικη πλευρά. Μόλις το tepache αποκτήσει μια ωραία ισορροπία γλυκόξινου, σουρώνουμε τα στερεά από τα υγρά και τα φυλάμε στο ψυγείο για να επιβραδύνει τη διαδικασία ζύμωσης. Αυτή η συνταγή αποδίδει ένα tepache περίπου 1%-2% αλκοόλ. Έχετε διάθεση για κάτι πιο δυνατό; Ανακατέψτε το αγαπημένο σας σκούρο ρούμι στα βράχια για ένα εξαιρετικό «tepache fuerte».