Το αλβανικό Tavë Dheu me Mëlçi είναι ένα από τα εθνικά πιάτα της Αλβανίας και είναι επίσης γνωστό ως Fergesë me Mëlçi (με συκώτι). Υπάρχει μια vegetarian εκδοχή που ονομάζεται Fergesë e Tiranës me Piperka που είναι εξίσου νόστιμη! Αυτή είναι μια υπέροχη συνταγή που χρησιμοποιεί πήλινο πιάτο.
Συστατικά
- Συκώτι κομμένο σε κύβους 500 γρ.
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 5 κόκκινες πιπεριές ψητές και κομμένες σε κύβους
- 6 ντομάτες κομμένες σε κύβους
- 100 γρ. τυρί φέτα
- 200 γρ. ρικότα
- 1 κουταλάκι του γλυκού Chilli
- 40 γρ. αλεύρι
- 4 φύλλα δάφνης
- 220 ml ζεστό νερό
- Πιπέρι
- Αλάτι
- Ελαιόλαδο
Οδηγίες παρασκευής
- Αρχικά, ροδίζουμε το συκώτι για λίγα λεπτά σε ελαιόλαδο, αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη για αργότερα.
- Προσθέστε το σκόρδο στο υπόλοιπο λάδι και σοτάρετε για 2 λεπτά πριν προσθέσετε τις κόκκινες πιπεριές και τις ντομάτες και συνεχίστε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς και μετά προσθέτουμε τη φέτα και το τυρί ρικότα. Συνεχίστε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά πριν προσθέσετε τα φύλλα δάφνης, το νερό και το συκώτι.
- Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε με νιφάδες τσίλι, αλάτι και πιπέρι – στη συνέχεια αφήστε να μαγειρέψετε μαζί για 5 λεπτά.
- Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 πήλινα πιάτα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 25 λεπτά. Σερβίρετε το αλβανικό Tave Dheu όσο είναι ζεστό και βράζει.