Συστατικά:
- 6-8 ώριμα βερίκοκα, κομμένα στη μέση και χωρίς κουκούτσι
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 φύλλο σφολιάτας
- Παγωτό σαντιγί ή βανίλια, για το σερβίρισμα
Οδηγίες:
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 375°F (190°C).
- Σε ένα τηγάνι 9 ιντσών ασφαλές για φούρνο, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει, προσθέστε τη ζάχαρη και το εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να αφρατέψει και να ροδίσει.
- Τοποθετήστε προσεκτικά τα μισά βερίκοκο, κομμένα με την πλευρά προς τα κάτω, στο μείγμα καραμέλας, φροντίζοντας να ταιριάζουν μεταξύ τους.
- Βράζουμε τα βερίκοκα στην καραμέλα για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάζουν τα ζουμιά τους. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Ανοίγουμε το φύλλο σφολιάτας ώστε να ταιριάζει στο μέγεθος του τηγανιού. Τοποθετούμε τη σφολιάτα πάνω από τα βερίκοκα, χώνοντας τις άκρες γύρω από τα φρούτα.
- Ψήνουμε την τάρτα στον προθερμασμένο φούρνο για 25-30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η ζύμη και να ροδίσει η καραμέλα.
- Βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγα λεπτά. Αναποδογυρίζουμε προσεκτικά την τάρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος.
- Σερβίρετε το Tarte Tatin με βερίκοκο ζεστό, με σαντιγί ή παγωτό βανίλια.
Σερβίρετε αυτό το επιδόρπιο ζεστό με μια μπάλα σαντιγί ή μια μπάλα παγωτό βανίλια για μια απολαυστική απόλαυση που σίγουρα θα εντυπωσιάσει την οικογένεια και τους φίλους σας.