H τάρτα Bourdaloue είναι ένα γλυκό που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα σαν μια παραλλαγή της τάρτας αμυγδάλου, από έναν Παριζιάνο ζαχαροπλάστη. Η τάρτα Bourdaloue έχει τις ρίζες της σε ένα ζαχαροπλαστείο που βρίσκεται στην οδό Bourdaloue στο Παρίσι δύο αιώνες πριν. Η ιδιαιτερότητά της βρισκόταν στην κρέμα αμυγδάλου και ένας ζαχαροπλάστης έψαχνε ένα όνομα για τη νόστιμη τάρτα του που είχε τρελάνει τους πάντες. Μην έχοντας καμία ιδέα της έδωσε τελικά το όνομα του δρόμου όπου έχει το ζαχαροπλαστείο του, Bourdaloue.
Τα συστατικά της είναι:
Για τα αχλάδια ποσέ
- 1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 3 φλιτζάνια νερό
- ½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 3 αχλάδια
Για τη ζύμη
- ½ φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο
- ½ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- ¼ φλιτζάνι αμύγδαλο αλεσμένο
- 1½ φλιτζάνι αλεύρι
- Μια πρέζα αλάτι
- 1 αυγό
Για την κρέμα αμυγδάλου
- 7 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 αυγα
- ⅓ φλιτζανιού άχνη ζάχαρη
- ¾ φλιτζανιού αλεσμένο αμύγδαλο
- 3 κουταλιές σκούρο ρούμι
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλασάρισμα
- 4 κουταλιές μαρμελάδα βερίκοκο
Οι οδηγίες παρασκευής είναι απλές:
Για τα αχλάδια ποσέ ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό μέχρι να πάρουν βράση. Καθαρίζουμε τα αχλάδια και τα κόβουμε στη μέση, προσθέτοντας το εκχύλισμα βανίλιας στο σιρόπι. Βουτάμε τα αχλάδια στο σιρόπι και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και αφήνουμε τα αχλάδια να κρυώσουν σε ένα πιάτο, με την επίπεδη πλευρά προς τα κάτω. Στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη ρίχνοντας το αλεσμένο αμύγδαλο, μετά το αλεύρι και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Τέλος προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Παίρνουμε τη ζύμη και σχηματίζουμε με αυτήν έναν μεγάλο κύκλο καλύπτοντάς το με μεμβράνη. Το αφήνουμε να μείνει στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε ένα ένα τα υλικά με τη σειρά και ανακατεύουμε συνεχώς. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε τον κύκλο λίγο περισσότερο. Αλείφουμε ελαφρά τη φόρμα με βούτυρο και τυλίγουμε προσεκτικά τη ζύμη γύρω από τον πλάστη για να ξετυλίξουμε τη ζύμη πάνω στη φόρμα. Απλώστε τη γύρω-γύρω, στις άκρες της φόρμας. Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την περίσσεια ζύμη που εξέχει από τη φόρμα και ξαναβάζουμε ψυγείο για 15 λεπτά ώστε η ζύμη να είναι κρύα και έτοιμη για ψήσιμο. Έπειτα απλώστε μια στρώση από την κρέμα αμυγδάλου και κόψτε τα μισά αχλάδια ποσέ σε κανονικές λεπτές φέτες με ένα κοφτερό μαχαίρι. Πασπαλίζουμε την τάρτα με αμύγδαλα κομμένα σε λεπτές φέτες. Ψήστε στους 180 C για 25 έως 30 λεπτά. Βράζουμε τη μαρμελάδα βερίκοκο σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά και έπειτα απλώνουμε.