Διατροφή

Τάρτα αχλάδι: Καραμελωμένη τάρτα με αχλάδι και αμύγδαλο

Τάρτα αχλάδι: Καραμελωμένη τάρτα με αχλάδι και αμύγδαλο
Τάρτα αχλάδι: Είναι ένα απλό αλλά κομψό επιδόρπιο που αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα των ώριμων αχλαδιών, ενισχυμένο από καραμέλα και βουτυρένια βάση αμυγδάλου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αυτή η καραμελωμένη τάρτα με αχλάδι και αμύγδαλο είναι ένα απλό αλλά κομψό επιδόρπιο που αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα των ώριμων αχλαδιών, ενισχυμένη από καραμέλα και βουτυρένια βάση αμυγδάλου.


Συστατικά:

  • 3 ώριμα αχλάδια
  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
  • 1 αυγό
  • Ζάχαρη άχνη (για γαρνίρισμα)
  • Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)

 

Οδηγίες:

  • Προετοιμάστε τα αχλάδια: Ξεφλουδίστε και κόψτε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες κατά μήκος.
  • Καραμελώστε τα αχλάδια: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τις φέτες αχλαδιού. Μαγειρέψτε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι τα αχλάδια να είναι ελαφρώς τρυφερά και καλυμμένα με τη σάλτσα καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Προθερμάνετε τον φούρνο: Ρυθμίστε τον στους 190°C.
  • Ανοίγουμε τη σφολιάτα: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ένα παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 1/4 ίντσας. Μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με περγαμηνή. Χαράξτε ελαφρά ένα περίγραμμα γύρω από τις άκρες της ζύμης, περίπου 1/2 ίντσας από την άκρη, χωρίς να το κόψετε μέχρι το τέλος.
  • Συναρμολογήστε την τάρτα: Τακτοποιήστε τις καραμελωμένες φέτες αχλαδιού μέσα στο χαραγμένο περίγραμμα της σφολιάτας. Πασπαλίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες.
  • Χτυπήστε το αυγό και περάστε το κατά μήκος του περιγράμματος της ζύμης για ένα χρυσαφί φινίρισμα.
  • Τοποθετούμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη.
  • Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Περιχύστε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου αν θέλετε.

Απολαύστε τη ζεστή τάρτα σας με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με λίγη σαντιγί για επιπλέον απόλαυση!