Αυτή η καραμελωμένη τάρτα με αχλάδι και αμύγδαλο είναι ένα απλό αλλά κομψό επιδόρπιο που αναδεικνύει τη φυσική γλυκύτητα των ώριμων αχλαδιών, ενισχυμένη από καραμέλα και βουτυρένια βάση αμυγδάλου.
Συστατικά:
- 3 ώριμα αχλάδια
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
- 1/4 φλιτζάνι αμύγδαλα κομμένα σε φέτες
- 1 αυγό
- Ζάχαρη άχνη (για γαρνίρισμα)
- Μέλι ή σιρόπι σφενδάμου (προαιρετικά)
Οδηγίες:
- Προετοιμάστε τα αχλάδια: Ξεφλουδίστε και κόψτε τα αχλάδια σε λεπτές φέτες κατά μήκος.
- Καραμελώστε τα αχλάδια: Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν και αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη και μετά προσθέτουμε τις φέτες αχλαδιού. Μαγειρέψτε για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι τα αχλάδια να είναι ελαφρώς τρυφερά και καλυμμένα με τη σάλτσα καραμέλας. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμάνετε τον φούρνο: Ρυθμίστε τον στους 190°C.
- Ανοίγουμε τη σφολιάτα: Σε μια αλευρωμένη επιφάνεια, τυλίγουμε τη σφολιάτα σε ένα παραλληλόγραμμο, πάχους περίπου 1/4 ίντσας. Μεταφέρετε σε ταψί στρωμένο με περγαμηνή. Χαράξτε ελαφρά ένα περίγραμμα γύρω από τις άκρες της ζύμης, περίπου 1/2 ίντσας από την άκρη, χωρίς να το κόψετε μέχρι το τέλος.
- Συναρμολογήστε την τάρτα: Τακτοποιήστε τις καραμελωμένες φέτες αχλαδιού μέσα στο χαραγμένο περίγραμμα της σφολιάτας. Πασπαλίζουμε από πάνω τα αμύγδαλα κομμένα σε φέτες.
- Χτυπήστε το αυγό και περάστε το κατά μήκος του περιγράμματος της ζύμης για ένα χρυσαφί φινίρισμα.
- Τοποθετούμε την τάρτα στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει η ζύμη.
- Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει λίγο και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Περιχύστε με μέλι ή σιρόπι σφενδάμου αν θέλετε.
Απολαύστε τη ζεστή τάρτα σας με μια μπάλα παγωτό βανίλια ή με λίγη σαντιγί για επιπλέον απόλαυση!