Διατροφή

Ταραξάκο – Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία;

Ταραξάκο – Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία;
Εκτός από το ότι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το ταραξάκο περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Το ταραξάκο ξεπροβάλλει κατά τη διάρκεια της νύχτας για να δημιουργήσει ένα τέλειο πράσινο γκαζόν και να παραγκωνίσει τις πετούνιες στον κήπο με τα λουλούδια σας. Αλλά αντί να πολεμήσετε με τα πανταχού παρόντα κίτρινα ζιζάνια, ίσως να θέλετε να τα καλωσορίσετε στην κουζίνα σας. «Το ταραξάκο είναι βότανο και τα βότανα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και τη διατροφή», λέει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Nancy Geib, RD, LDN. Γιατί πρέπει να το προσθέσετε στη διατροφή σας; Ας μετρήσουμε τους τρόπους.


 

Διατροφικά οφέλη του ταραξάκο

Το ταραξάκο έχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα σε ένα μικρό φυτό. «Είναι ίσως το πιο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πράσινο που μπορείτε να φάτε – ξεπερνώντας ακόμη και το λάχανο ή το σπανάκι», λέει ο Geib. Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων όπως:

  • Βιταμίνες Α, C και Κ.
  • Φολικό οξύ.
  • Ασβέστιο.
  • Κάλιο.

Οφέλη για την υγεία του ταραξάκο

Εκτός από το ότι είναι γεμάτο θρεπτικά συστατικά, το ταραξάκο περιέχουν ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη προβλημάτων υγείας. Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν δίνουν μεγάλη προσοχή στα άγρια βότανα και φυτά. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν όλα. «Παρόλα αυτά, κάποιες έρευνες δείχνουν πολλά οφέλη του ταραξάκο», λέει.

Παρέχει αντιοξειδωτικά

Το ταραξάκο περιέχει αρκετούς διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών σε όλες τις ρίζες, τα φύλλα και τα άνθη, λέει ο Geib. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα σας από τις ελεύθερες ρίζες – αδίστακτα μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα του σώματός σας και να σας κάνουν να γερνάτε πιο γρήγορα.

Μειώνει τη φλεγμονή

Η χρόνια φλεγμονή στο σώμα παίζει ρόλο σε μια μακρά λίστα σοβαρών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Ένας τρόπος για να παραμείνετε υγιείς είναι να τρώτε τροφές που καταπολεμούν τη φλεγμονή. Προσθέστε την πικραλίδα στην αντιφλεγμονώδη διατροφή σας: Εργαστηριακές μελέτες έχουν βρει ότι οι ενώσεις σε αυτά τα φυτά μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή.

Διαχειρίζεται την αρτηριακή πίεση

Το ταραξάκο είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο τις καθιστά φυσικό διουρητικό. Τα διουρητικά χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Έλεγχος του σακχάρου στο αίμα

Το ταραξάκο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο ως φυσικός τρόπος για τον έλεγχο του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές εξακολουθούν να διερευνούν αυτή τη σύνδεση, αλλά μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι οι ενώσεις στις πικραλίδες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη.

Χαμηλότερη χοληστερόλη

Η μείωση της χοληστερόλης είναι ένα βασικό βήμα για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Μελέτες σε ζώα έχουν βρει ότι εκχυλίσματα από ρίζες και φύλλα πικραλίδας μπορούν φυσικά να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πώς να φάτε ταραξάκο

«Το υπέροχο με το ταραξάκο είναι ότι κάθε μέρος του φυτού είναι βρώσιμο», λέει ο Geib. Μοιράζεται τις συμβουλές της για την προετοιμασία αυτού του βοτάνου:

  • Πράσινα: Τα φύλλα του ταραξάκο είναι στην πικρή πλευρά, αλλά έχουν ένα πικάντικο λάκτισμα παρόμοιο με τη ρόκα. Δοκιμάστε να ρίξετε μερικά φρέσκα, πλυμένα φύλλα σε μια σαλάτα. Για να αφαιρέσετε την πικρία, μπορείτε επίσης να τα μαγειρέψετε, λέει ο Geib. Μουλιάζουμε τα φύλλα σε κρύο, αλατισμένο νερό για 10 ή 15 λεπτά και μετά τα βράζουμε σε βραστό νερό μέχρι να μαλακώσουν (όχι περισσότερο από πέντε λεπτά). Τελειώνουμε σοτάροντας τα βρασμένα χόρτα με λίγο ελαιόλαδο, κρεμμύδι ή σκόρδο. Από πάνω με τυρί παρμεζάνα.
  • Λουλούδια: Τα ηλιόλουστα άνθη των πικραλίδων δίνουν χρώμα σε μια σαλάτα. Χρησιμοποιήστε τα φρέσκα ή αποξηραμένα για να φτιάξετε τσάι από πικραλίδα — ή φτιάξτε κρασί από πικραλίδα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τα εμποτίσετε με λάδι ή ξύδι, προτείνει ο Geib. (Το έλαιο με έγχυση πικραλίδας μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να παρασκευαστεί μια αλοιφή που είναι ιδανική για μυϊκούς πόνους.)
  • Ρίζες: Οι ψημένες ρίζες πικραλίδας χρησιμοποιούνται σε ένα νόστιμο ρόφημα παρόμοιο με τον καφέ. Μπορείτε να βρείτε υποκατάστατα καφέ με βάση την πικραλίδα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής.