Περισσότεροι από το ήμισυ του ενήλικου αμερικανικού πληθυσμού τρέφεται, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, με υπέρ–επεξεργασμένα τρόφιμα. Και αυτά τα τρόφιμα αποτελούν το 90% των επιπλέον θερμίδων της ζάχαρης που καταναλώνουν οι Αμερικανοί, όπως εξηγούν οι ερευνητές.
Τα υπέρ-επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού, ζάχαρης, ελαίων και λίπους. Περιέχουν επίσης χημικές ουσίες που δεν χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, όπως αρωματικές ουσίες, γαλακτοποιητικές ουσίες και άλλα πρόσθετα που έχουν σχεδιαστεί για να «μιμηθούν» το πραγματικό φαγητό.
Ως υπέρ–επεξεργασμένα τρόφιμα λογίζονται τα αναψυκτικά, τα γλυκά ή αλμυρά συσκευασμένα σνακ, τα επιδόρπια, οι σούπες στιγμής και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν ως βάση το κρέας, το κοτόπουλο ή το ψάρι. Γενικά, επεξεργασμένα φαγητά είναι αυτά από τα οποία αφαιρέθηκαν πολλές από τις βιταμίνες ή τα μεταλλικά στοιχεία και αντικαταστάθηκαν από λίπος, ζάχαρη και αλάτι ή όσα φτιάχνονται από αλεύρι και χημικά που κατασκεύασε κάποιος επιστήμονας τροφίμων.
Το λευκό αλεύρι και το λευκό ρύζι είναι δύο παραδείγματα τροφών από τις οποίες έχουν αφαιρεθεί οι θρεπτικές ουσίες. Τα μπισκότα και τα κέικ είναι ουσιαστικά ζάχαρη και λίπος με λίγο αλεύρι και χημικά. Τα κράκερς το ίδιο. Τα πατατάκια που είναι φορτωμένα με επιπρόσθετο λίπος. Τα έτοιμα συσκευασμένα γεύματα συνήθως περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους και αλατιού, που υπερβαίνουν τα καθημερινά όρια σε θερμίδες και νάτριο.
Τα επεξεργασμένα τυριά και κρέατα είναι πλούσια όχι μόνο σε λίπος, αλλά και σε νάτριο, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στην αρτηριοσκλήρωση και την παχυσαρκία. Φαγητά όπως τα παραπάνω είναι φτωχά σε ίνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά, τα οποία υπάρχουν στις φυσικές, μη επεξεργασμένες τροφές. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εύκολο να τα φάμε γιατί είναι νόστιμα και η έλλειψη ινών μας εμποδίζει να νιώσουμε χορτάτοι.
Για την έρευνά τους οι επιστήμονες αξιολόγησαν στοιχεία από περισσότερους από 9.000 ανθρώπους που εθελοντικά παρείχαν πληροφορίες για την διατροφή τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής την περίοδο 2009-2010.
«Η μείωση της κατανάλωσης των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση της υπερβολικής προστιθέμενης πρόσληψης ζάχαρης στις ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Euridice Martinez Steele, η οποία εργάζεται στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και φθορά των δοντιών.