Διατροφή

Τα τρόφιμα που ‘’προστατεύουν’’ τους αστέγους

Τα τρόφιμα που ‘’προστατεύουν’’ τους αστέγους
Your browser does not support the video tag. Οι δυσάρεστες αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό προσκήνιο είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 25% από το 2009.  Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων των φορέων που μπορούν  να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους . Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι δυσάρεστες αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό προσκήνιο είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 25% από το 2009.  Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων των φορέων που μπορούν  να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους .

Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των αστέγων είναι αναγκαία, μιας και η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών αυξάνει τον κίνδυνο των ιώσεων και των κρυολογημάτων. 


Ποια τρόφιμα πρέπει να τους  παρέχονται ώστε να ενισχύεται   η   άμυνα  του οργανισμού και να παραμένουν υγιείς ;  

Απαντήσεις μας δίνει  Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.

Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να παρέχουν στους ανθρώπους αυτούς τα ακόλουθα τρόφιμα :

Ζυμαρικά/Δημητριακά ολικής αλέσεως/όσπρια/ρύζι/ψωμί

είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και  προσφέρουν άμεσα ενέργεια στον οργανισμό. Ταυτόχρονα,  παρέχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταµίνες του συµπλέγµατος Β, φυλλικό οξύ, µαγνήσιο,  σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο, φυτοοιστρογόνα, με αποτέλεσμα να υπέρ -ενισχύεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι αυτές οι τροφές έχουν χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.

Εποχιακά φρούτα/λαχανικά με έντονο χρώμα , σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο, μαρούλι, καρότα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια 

 

αποτελούν τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και β-καροτένιο.

Ιδιαίτερα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού  μέσω της αύξησης της δραστικότητας των NΚ κυττάρων, ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.

Με τη σειρά της η βιταμίνη C συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών, πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών .

Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί

είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, η οποία συντελεί στην παραγωγή β-κυττάρων, μιας ειδικής κατηγορίας λεμφοκυττάρων, με ουσιαστικό ρόλο σε ειδικούς αμυντικούς μηχανισμούς. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα τρόφιμα έχουν  υψηλή θερμιδική αξία με αποτέλεσμα να καλύπτουν εύκολα, γρήγορα και σε μικρή ποσότητα τις ενεργειακές ανάγκες των αστέγων.

Κοτόπουλο: καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του σώματος, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του οργανισμού. Επίσης αποτελεί πιο οικονομική λύση από το κρέας.