Οι δυσάρεστες αλλαγές στο κοινωνικό και οικονομικό προσκήνιο είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των αστέγων κατά 25% από το 2009. Είναι σημαντική η ευαισθητοποίηση και η ενεργοποίηση όλων των φορέων που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας τους .
Η κάλυψη των διατροφικών αναγκών των αστέγων είναι αναγκαία, μιας και η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών αυξάνει τον κίνδυνο των ιώσεων και των κρυολογημάτων.
Ποια τρόφιμα πρέπει να τους παρέχονται ώστε να ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού και να παραμένουν υγιείς ;
Απαντήσεις μας δίνει Γεωργία Καπώλη, MSc Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Επιστημονική Διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Νεμέα Κορινθίας Αντιπρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να παρέχουν στους ανθρώπους αυτούς τα ακόλουθα τρόφιμα :
Ζυμαρικά/Δημητριακά ολικής αλέσεως/όσπρια/ρύζι/ψωμί
Επιπλέον, μην ξεχνάμε ότι αυτές οι τροφές έχουν χαμηλότερη τιμή συγκριτικά με τα ζωικής προέλευσης τρόφιμα.
Εποχιακά φρούτα/λαχανικά με έντονο χρώμα , σπανάκι, χόρτα, μπρόκολο, μαρούλι, καρότα, εσπεριδοειδή, ακτινίδια
Ιδιαίτερα, το β-καροτένιο συντελεί στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μέσω της αύξησης της δραστικότητας των NΚ κυττάρων, ο ρόλος των οποίων έγκειται στην καταστροφή των μολυσμένων από ιούς κυττάρων.
Με τη σειρά της η βιταμίνη C συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής λευκοκυττάρων, αντισωμάτων και ιντερφερονών, πρωτεΐνες οι οποίες αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών .
Ελαιόλαδο, ελιές, ξηροί καρποί
Κοτόπουλο: καλύπτει τις πρωτεϊνικές ανάγκες του σώματος, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του οργανισμού. Επίσης αποτελεί πιο οικονομική λύση από το κρέας.