Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Όρεγκον διαπίστωσε ότι η νεοτάμη μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, οδηγώντας σε φλεγμονή και εξασθενημένη λειτουργία του εντέρου. Αυτή η διαταραχή στα βακτήρια του εντέρου μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη γαστρεντερικών προβλημάτων όπως το IBS, μια κοινή χρόνια πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε νεοτάμη σε ποντίκια οδήγησε σε μείωση της ποικιλίας των βακτηρίων του εντέρου, καθώς και σε αύξηση των επιπέδων ορισμένων βακτηρίων που σχετίζονται με φλεγμονή. Αυτές οι αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου συνδέθηκαν με αύξηση της διαπερατότητας του εντέρου, η οποία μπορεί να επιτρέψει τη διαρροή επιβλαβών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος και να πυροδοτήσει ανοσοαποκρίσεις.
Ενώ η μελέτη διεξήχθη σε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία. Υποδεικνύουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν υψηλά επίπεδα νεοτάμης, είτε μέσω της διατροφής είτε ως πρόσθετο τροφίμων, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για δυσβίωση του εντέρου και σχετικά γαστρεντερικά προβλήματα.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε ειδικά στη νεοτάμη και τις επιπτώσεις της στο μικροβίωμα του εντέρου και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων αυτών των ευρημάτων στην ανθρώπινη υγεία. Ωστόσο, τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον πιθανό αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα τεχνητά γλυκαντικά στην υγεία του εντέρου και υπογραμμίζουν την ανάγκη για περισσότερη έρευνα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτών των ουσιών στο μικροβίωμα.
Εν τω μεταξύ, άτομα που αντιμετωπίζουν γαστρεντερικά προβλήματα όπως το IBS μπορεί να θελήσουν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών, συμπεριλαμβανομένης της νεοτάμης, και να επιλέξουν αντ’ αυτού φυσικά γλυκαντικά όπως στέβια ή monk fruit. Η πραγματοποίηση διαιτητικών αλλαγών και η εστίαση σε υγιεινά για το έντερο τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε προβιοτικά, μπορεί επίσης να συμβάλει στη στήριξη της συνολικής υγείας του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικών προβλημάτων.