Διατροφή

Τα νύχια μου σπάνε συνέχεια – Μήπως φταίει η διατροφή μου;

Τα νύχια μου σπάνε συνέχεια – Μήπως φταίει η διατροφή μου;
Πολλές φορές η έλλειψη διάφορων θρεπτικών συστατικών όπως σιδήρου, ψευδαργύρου ή και ασβεστίου μπορούν να οδηγήσουν σε ευθραυστότητα των νυχιών.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα νύχια μας έχουν χαρακτηριστεί ως ο καθρέπτης της υγείας μας, καθώς μπορεί να αποτελέσουν μέσο διάγνωσης διάφορων ασθενειών. Παθήσεις των νεφρών, της καρδιάς, του ήπατος, όπως νεφρική, καρδιακή ή ηπατική ανεπάρκεια, συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα στην περιοχή των νυχιών. Πολλές φορές η έλλειψη διάφορων θρεπτικών συστατικών όπως σιδήρου, ψευδαργύρου ή και ασβεστίου μπορούν να οδηγήσουν σε ευθραυστότητα των νυχιών. Τα εύθραυστα νύχια παρουσιάζονται ως μαλακά, ξηρά και αδύναμα. Η περιποίηση των νυχιών αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό η διατροφή είναι εκείνη που συμβάλει στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων.

 


Πόσο σημαντική είναι η πρόσληψη πρωτεϊνης;

Η κερατίνη, η οποία βρίσκεται και σε μεγαλύτερη ποσότητα στα νύχια είναι πρωτεΐνη που προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα από βλάβες η στρες. Συνεπώς, η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για την υγειά και την ευθραυστότητα των νυχιών, καθώς επηρεάζει τη σκληρότητα του νυχιού. Καλύτερες πηγές πρωτεΐνης αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τυριά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα άπαχα μέρη του χοιρινού ή μοσχαρίσιου κρέατος, τα πουλερικά, το αυγό δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στο ασπράδι του αυγού, τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια, οι ανάλατοι ξηροί καρποί και τα προϊόντα σόγιας.

Πώς ο σίδηρος επηρεάζει την υγεία των νυχιών;

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την λέπτυνση των νυχιών και κατά συνέπεια την ευθραυστότητά τους και γι’ αυτό η κάλυψη των αναγκών του ατόμου σε σίδηρο είναι σημαντική. Τροφές όπως το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί , τα φασόλια, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι αποτελούν καλές πηγές σιδήρου.

Το ασβέστιο τι ρόλο παίζει;

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς συμμετέχει σε μια σειρά από σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού. Πέρα από τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στον οργανισμό μας, η επαρκής πρόσληψη του, βοηθάει στην αντιμετώπιση της ευθραυστότητας και της ξηρότητας των νυχιών. Καλές πηγές ασβεστίου αποτελούν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κυρίως το γιαούρτι, τα αμύγδαλα, τα φασόλια, οι σαρδέλες.

Είναι απαραίτητος ο ψευδάργυρος;

Ο ψευδάργυρος επιπλέον είναι απαραίτητος για την καλή και υγιή ανάπτυξη των νυχιών. Πρέπει να λαμβάνεται καθημερινά μέσω της διατροφής, καθώς ο οργανισμός δεν έχει κάποιο εξειδικευμένο σύστημα αποθήκευσή του. Ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στις πρωτεϊνούχες πηγές όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά, με εξαίρεση τα στρείδια, που προσφέρουν περισσότερο ψευδάργυρο ανά μερίδα από οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο.

 

Η μελέτη για τη πρόσληψη βιοτίνης

Η αντιμετώπιση της ευθραυστότητας των νυχιών είναι πιθανό να οφείλεται σε κάποια έλλειψη βιταμινών ή ιχνοστοιχείων. Η βιοτίνη έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην θεραπεία των εύθραυστων νυχιών καθώς σε μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 στο περιοδικό Journal of Drugs in Dermatology, βρέθηκε ότι η ευθραυστότητα των νυχιών μπορεί να υποχωρήσει όταν υπάρχει επαρκής πρόσληψη βιοτίνης. Η βιοτίνη συναντάται κυρίως στο πολύσπορο ψωμί, στο αυγό, στο σολομό, στο αβοκάντο, στο συκώτι και στο κουνουπίδι.