Πόσες φορές έχουμε αποφύγει το λάδι, τους ξηρούς καρπούς θεωρώντας ότι θα παχύνουμε; Τα καλά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής αδυνατίζουν περισσότερο από το «καθόλου λίπος»
Τα φυτικά λιπαρά από το ελαιόλαδο και τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή συμβάλλουν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών. Ισπανοί ερευνητές με επικεφαλής τον δρ. Ραμόν Εστρούχ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή σε περίπου 7.500 άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 55 έως 80 ετών.
Οι συμμετέχοντες -ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι σε ποσοστό άνω του 90% και είτε είχαν διαβήτη είτε είχαν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες- χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη ακολουθούσε μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο (τουλάχιστον τέσσερα κουταλάκια παρθένο ελαιόλαδο τη μέρα) χωρίς περιορισμό στην πρόσληψη θερμίδων. Η δεύτερη αντί για λάδι προσλάμβανε λιπαρά από πολλούς ξηρούς καρπούς (30 γραμμάρια τουλάχιστον τη μέρα). Η τρίτη ομάδα δεν έκανε Μεσογειακή διατροφή, αλλά απέφευγε όλα τα λίπη, ζωικά και φυτικά.Μετά από πέντε χρόνια, η συνολική ποσότητα λιπών είχε μειωθεί ελαφρά στην τρίτη ομάδα (από 40% σε 37,4%), ενώ είχε αυξηθεί ελαφρώς στις δύο ομάδες που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή (από 40% σε 41,8% και από 40,4% σε 42,2% αντίστοιχα). Κατά μέσο όρο και στις τρεις ομάδες καταγράφηκε μια σχετική απώλεια βάρους. Η μεγαλύτερη σημειώθηκε στην πρώτη Μεσογειακή ομάδα που κατανάλωνε πολύ λάδι (μείωση 0,88 κιλ)