Η γύρη παράγεται στους ανθήρες των λουλουδιών, από όπου τη συλλέγουν οι μέλισσες, υπό μορφή σκόνη σε διάφορα χρώματα αλλά κυρίως σε κίτρινο χρώμα. Είναι αυτή η οποία μεταφέρει το αρσενικό γενετικό υλικό από τα αρσενικά (στήμονες) στα θηλυκά πολλαπλασιαστικά όργανα των φυτών(ύπερος). Ποιά είναι τα διατροφικά οφέλη της γύρης;
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr η Γιούλη Φραγκιαδουλάκη-Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BScΕπιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας.
Η γύρη είναι η βασική τροφή των μελισσών κυρίως στα στάδια ανάπτυξης τους αλλά στις ενήλικες αποτελεί την αποκλειστική πρωτεϊνική τροφή τους. Η γεύση της είναι συνήθως πικρή αλλά ανάλογα από ποια φυτά προέρχεται μπορεί να είναι και γλυκιά. Είναι η πλουσιότερη φυτική τροφή σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και απαραίτητα αμινοξέα. Περιέχει κατά μέσο όρο:
• Πρωτεΐνες 22%
• Υδατάνθρακες 31%
• Λίπη 5%
• Νερό 11%
• Μεταλλικά στοιχεία 3%
• Άγνωστοι παράγοντες 29%
Ο άνθρωπος τη χρησιμοποιεί σαν συμπλήρωμα διατροφής αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Σύμφωνα με μια έρευνα βρέθηκε ότι η γύρη περιέχει μικρές ποσότητες ρουτίνης η οποία αυξάνει την αντίσταση των τριχοειδών αγγείων και προφυλάσσει τον οργανισμό από εγκεφαλικές αιμορραγίες και μειώνει το χρόνο πήξης του αίματος. Μια κουταλιά της σούπας γύρη (15γρ) καλύπτει τις ανάγκες σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενός μέσου ανθρώπου.
Συστατικά…Βιταμίνες: Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Παντοθενικό οξύ, Πυριδοξίνη, Φολικό οξύ, Βιοτίνη, Βιταμίνη C, Βιταμίνη Ε. Μεταλλικά άλατα: Κάλιο, Φώσφορος, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Σίδηρος, Χαλκός, Ψευδάργυρος, Μαγγάνιο.
Αυτά είναι τα κύρια μεταλλικά στοιχεία της γύρης αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλα σε μικρότερη ποσότητα. Η σύνθεση της γύρης εξαρτάται από το φυτό αλλά και από την σύσταση του εδάφους.
Αμινοξέα: Αργινίνη, Ιστιδίνη, Λευκίνη, Λισίνη, Μεθιονίνη,
Φενιλαλανίνη, Θρεονίνη, Τρυπτοφάνη, Βαλίνη, Γλουταμινικό οξύ.
Αυτά είναι τα αμινοξέα που βρέθηκαν στη γύρη αλλά στο σύνολο υπερβαίνουν τα 19 και μέσα σε αυτά είναι και όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
Συλλογή της γύρης…
Η συλλογή της γύρης γίνεται με τις γυρεοπαγίδες οι οποίες τοποθετούνται την άνοιξη στην είσοδο της κυψέλης. Αμέσως μετά την συλλογή καθαρίζεται η γύρη και αν έχει υψηλό ποσοστό υγρασίας καταψύχεται πριν τον καθαρισμό της και στη συνέχεια αποξεραίνεται και γίνεται ο δεύτερος καθαρισμός. Στη συνέχεια ταξινομείται ανάλογα το μέγεθος των κόκκων και αποθηκεύεται σε πλαστικά δοχεία ή σκούρα γυάλινα βάζα σε θερμοκρασία που δεν ξεπερνά τους 4οC.
Διατροφικά οφέλη της γύρης…
• Μείωση της όρεξης
• Απώλεια βάρους
• Σταθεροποίηση της πίεσης του αίματος
• Έντονη σεξουαλική δραστηριότητα
• Βελτίωση της μνήμης
• Διουρητική δράση
• Ισορροπία μεταβολισμού
Η γύρη στο πιάτο μας…
Ξεκινήστε σταδιακά την εισαγωγή της γύρης στην διατροφή σας μέχρι να συνηθίσει το στομάχι σας. Αρχικά με ένα κουταλάκι του γλυκού την ημέρα και αυξήστε το σταδιακά μέχρι μια κουταλιά της σούπας την ημέρα.
Έξυπνες ιδέες για να βάλετε τη γύρη στο πιάτο σας:
• Κουλουράκια με γύρη
• Προσθέστε 1 κ.γ. στο τυρί σας
• Κρέμα με γιαούρτι, μέλι & γύρη
• Στη σαλάτα σας
• Στο παγωτό
• Στα φρούτα
• Σε χυμό φρούτων