Τα μπαχαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής και της γαστρονομίας, προσφέροντας νοστιμιά και γεύση σε κάθε πιάτο, ενώ οι ευεργετικές τους ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί από πλήθος επιστημονικών μελετών.
Τα 5 κορυφαία μπαχαρικά
Ας δούμε κάποια από αυτά τα μπαχαρικά, καθώς και τα οφέλη που προσφέρουν!
Κανέλα
Η κανέλα είναι στην πραγματικότητα φλοιός δέντρου που περιέχει τεράστια ποσότητα αιθέριων ελαίων.
-Έλεγχος σακχάρου στο αίμα. Εάν το σώμα σας έχει πρόβλημα να διασπάσει τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, η κανέλα μειώνει τον αντίκτυπο της αύξησης και της πτώσης του σακχάρου.
-Υγεία της καρδιάς. Ενισχύει το καρδιαγγειακό σύστημα, το οποίο προστατεύει το σώμα από διαταραχές που σχετίζονται με την καρδιά.
-Μειώνει τη χοληστερόλη. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι μόλις 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα που περιλαμβάνεται σε μια καθημερινή διατροφή μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη.
– Αντιμικροβιακή δράση. Βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης «κακών» βακτηρίων.
Γαρίφαλο
Αν και τα περισσότερα μπαχαρικά είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα γαρίφαλα κατατάσσονται ως η πλουσιότερη πηγή όλων. Η έρευνα δεν έχει δείξει ακόμη συστάσεις δοσολογίας για οφέλη για την υγεία, δηλαδή:
– Αντιφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Σε ορισμένες χώρες, τα γαρίφαλα χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική καθώς και στη θεραπεία καρκίνων του πεπτικού.
– Εντερική υγεία. Τα γαρίφαλα χαλαρώνουν την ομαλή επένδυση του γαστρεντερικού σωλήνα, το οποίο με τη σειρά του βοηθά στην ανακούφιση από τον εμετό, τη διάρροια, και τα εντερικά προβλήματα.
-Πρόληψη του κρυολογήματος. Το τσάι αρωματισμένο με γαρίφαλο θεωρείται ότι μειώνει την επίδραση ή αποτρέπει το κοινό κρυολόγημα και τη γρίπη.
Μοσχοκάρυδο
Το μοσχοκάρυδο είναι ένα βότανο που έρχεται σε σκληρή μορφή, που μοιάζει με καρύδι.
– Φλεγμονή και κοιλιακό άλγος. Το μοσχοκάρυδο είναι ευεργετικό για πόνους στις αρθρώσεις, μυϊκούς πόνους, αρθρίτιδα, πληγές και άλλες παθήσεις.
– Υγεία του ήπατος και των νεφρών. Μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των τοξινών από αυτά τα όργανα, ώστε να λειτουργούν σωστά.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο ως ζεστό μπαχαρικό ψησίματος, παρέχοντας έναν συνδυασμό πικάντικης και γλυκιάς γεύσης. Μπορεί να ωφελήσει με διάφορους τρόπους τον οργανισμό, όπως:
– Υγεία στομάχου. Το τζίντζερ χρησιμοποιείται παραδοσιακά για στομαχικές διαταραχές και ναυτία. — Κυκλοφορία. Οι Ιάπωνες πίνουν τσάι τζίντζερ και χρησιμοποιούν scrub σώματος τζίντζερ που πιστεύεται ότι ανοίγει την κυκλοφορία και παρέχει θερμαντικό αποτέλεσμα.
– Αντιβακτηριακές και αντιμυκητιασικές ιδιότητες. Αυτές οι ιδιότητες μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία λοιμώξεων από ζύμες και μύκητες στα πόδια.
Πάπρικα
Η πάπρικα είναι ένα αλεσμένο μπαχαρικό από αποξηραμένες ποικιλίες πιπεριών. Η πάπρικα βρίσκεται στο διάδρομο μπαχαρικών των περισσότερων σούπερ μάρκετ και παντοπωλείων. Τα οφέλη που έχει στην υγεία βασίζονται σε κάποια από τα συστατικά της και είναι:
– Ανακούφιση από τον πόνο. Η καψαϊκίνη, που περιέχεται στην πάπρικα έχει αποδειχθεί ότι έχει αναλγητικά αποτελέσματα και χρησιμοποιείται θεραπευτικά για τη διαχείριση του πόνου.
– Υγιές βάρος. Η καψαϊκίνη στην πάπρικα μπορεί να έχει ιδιότητες κατά της παχυσαρκίας και καταστολής της όρεξης. Μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνει το μεταβολισμό του λίπους, ειδικά την οξείδωση του κοιλιακού λίπους. Όλα τα μπαχαρικά είναι φυσικά χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, δύο εξαιρετικοί λόγοι για να τα προσθέσετε σε κάθε πιάτο. Αλλά για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την υγεία τους, συνιστάται η χρήση φρέσκων μπαχαρικών σε μπουκάλια.