Διατροφή

Τα 4/5 των Αμερικανών θα άλλαζαν δίαιτα για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία – αλλά άλλοι παράγοντες κυριαρχούν στην αξιολόγησή τους

Τα 4/5 των Αμερικανών θα άλλαζαν δίαιτα για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία – αλλά άλλοι παράγοντες κυριαρχούν στην αξιολόγησή τους
Περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η εργασία (70%), το οικογενειακό άγχος (68%), η άσκηση (65%) και οι κοινωνικές συνήθειες (61%) έχουν σημαντικότερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με τη διατροφή τους (58%). Είναι εξίσου πιθανό να πουν ότι η διατροφή τους (58%), το οικογενειακό ιστορικό (57%) και η γενετική (55%) έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η διατροφή και η ψυχική υγεία συνδέονται, και οι μελέτες για την ψυχική ευεξία και το εντερικό βιόκοσμο, τη μεσογειακή διατροφή και τη δίαιτα DASH, μεταξύ άλλων θεμάτων, έχουν συγκεντρώσει μεγαλύτερη προσοχή τα τελευταία χρόνια. Οι Αμερικανοί προσλαμβάνουν αυτή την κατανόηση: η τελευταία μηνιαία δημοσκόπηση της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας ‘Μηνιαία Έκδοση για Υγιή Μυαλά’ (Healthy Minds Monthly) αποκαλύπτει ότι τα δύο τρίτα (66%) των Αμερικανών ενηλίκων αισθάνονται ενημερωμένοι για τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. Η πλειονότητα (81%) θα ήταν πρόθυμοι να αλλάξουν τη διατροφή τους για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία. Η δημοσκόπηση διεξήχθη από την Morning Consult από τις 16-17 Μαρτίου 2023, σε δείγμα 2.220 ατόμων με περιθώριο σφάλματος συν ή πλην δύο ποσοστιαίων μονάδων. Οι νεότεροι ενήλικες ήταν πιο πιθανό από τους ηλικιωμένους να δηλώσουν ότι αισθάνονται ενημερωμένοι σχετικά με τη σχέση μεταξύ διατροφής και ψυχικής υγείας. 80% των ενηλίκων ηλικίας 18-34 ετών δήλωσαν ότι αισθάνονται πολύ ή λίγο ενημερωμένοι σχετικά με το θέμα, σε αντίθεση με το 47% των ατόμων άνω των 65 ετών.


“Η ψυχική υγεία είναι συνολική υγεία και το τι τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθανόμαστε”, δήλωσε η πρόεδρος της APA Rebecca W. Brendel, M.D., J.D. “Πολλές πτυχές μιας υγιεινής διατροφής, όπως η ενυδάτωση και η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά, μπορούν να βοηθήσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Αντίθετα, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης, σακχάρων ή επεξεργασμένων τροφίμων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εκτός κλίματος”. Όταν ρωτήθηκαν πώς έχουν αλλάξει τη διατροφή τους στο παρελθόν, οι περισσότεροι ενήλικες απάντησαν ότι αυτό έγινε με το να πίνουν περισσότερο νερό (66%) και να τρώνε περισσότερα φρούτα (50%) και λαχανικά (53%). Λιγότεροι είχαν αποφύγει τα επεξεργασμένα τρόφιμα (36%), είχαν μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ (28%) ή είχαν καταναλώσει περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως (25%).

 

Περίπου ένας στους οκτώ ενήλικες (12%) δήλωσε ότι δεν είχε αλλάξει τη διατροφή του. “Πολλοί από εμάς έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε επιλογές σχετικά με το τι τρώμε”, δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Ιατρικός Διευθυντής της APA Saul Levin, M.D., M.P.A. “Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουν όλοι τον αντίκτυπο της διατροφής στην ψυχική υγεία και ότι δεν χρειάζεται να παραγγείλετε μια φανταχτερή υπηρεσία γεύματος ή να πάρετε ακριβά συμπληρώματα για να καταναλώσετε τρόφιμα και ποτά που προάγουν την ψυχική ευεξία. Το να πίνετε απλώς περισσότερο νερό μπορεί να κάνει τη διαφορά”. Περισσότεροι Αμερικανοί δηλώνουν ότι η εργασία (70%), το οικογενειακό άγχος (68%), η άσκηση (65%) και οι κοινωνικές συνήθειες (61%) έχουν σημαντικότερο αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία σε σύγκριση με τη διατροφή τους (58%). Είναι εξίσου πιθανό να πουν ότι η διατροφή τους (58%), το οικογενειακό ιστορικό (57%) και η γενετική (55%) έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική τους υγεία.