Χειμωνιάτικη φασολάδα και τυρόψωμο με καρυδιά στη γάστρα
Εκτέλεση
Για τη φασολάδα
Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40′, να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄. Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.
Τέλος προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το λάδι κρατάει όλες τις βιταμίνες του) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.
Σερβίρουμε τη φασολάδα αχνιστή, με ελιές και ταραμοσαλάτα.
Για το τυρόψωμο
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά, λιγο από το νερό και την ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε λίγα λεπτά να αφρίσει η επιφάνεια Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι ,το γλυκάνισο, τη διαλυμένη μαγιά και το νερό. Προσθέτουμε το αλάτι. Σε χαμηλή ταχύτητα αρχίζουμε να ζυμώνουμε να μαζευτούν τα υλικά ,προσθέτοντας λίγο λίγο το λάδι. Τέλος προσθέτουμε τα καρύδια, το τυρί και το λουκάνικο. Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από το μπολ και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας. Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα. Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50ºC, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250ºC στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1 ώρα. Στα 50′ το τσεκάρουμε γιατί από φούρνο σε φούρνο έχει διαφορά. Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.
Για έξτρα τραγανή κόρα το τελευταίο εικοσάλεπτο βγάζουμε από την γάστρα και το ψήνουμε σε σχάρα.
Mερίδες: 5
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 40 λεπτά
Υλικά
• Για τη φασολάδα
• 500 γρ. μέτρια ξερά φασόλια
• 3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 2 κλωνάρια σέλερι, με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
• 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
• 1 κ.γ. μπούκοβο (προαιρετικά)
• 3/4 φλ. ελαιόλαδο
• αλάτι
• φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• Για το τυρόψωμο
• 1 κιλό σκληρό αλεύρι για ψωμί (η μίξη αλεύρων επιλογής σας )
• 2 κ.σ. κοφτές γλυκάνισο
• 2 μικρούς κύβους 50γρ. νωπή μαγιά (ή δυο φακελάκια ξερή )
• 1 κ.σ. ζάχαρη
• 550 γρ. χλιαρό νερό
• 2 κ.σ. κοφτές αλάτι
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
• 150 γρ. κεφαλοτύρι ψιλοκομμένο σε καρέ
• 1 χωριάτικο λουκάνικο ψημένο και ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
2 κ.σ. σουσάμι