Παραδοσιακό ψωμάκι που γίνεται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας το Σάββατο του Λαζάρου. Είναι πολύ εύκολο στην παρασκευή και πολύ νόστιμο. Τα πιτσιρίκια θα το χαρούν ιδιαίτερα!
Την συνταγή δίνει στο www.Life2day.gr η σεφ γνωστή Ντίνα Νικολάου
Χρόνος Προετοιμασίας:
15΄
Χρόνος Εκτέλεσης:
Ψήσιμο: 20΄
Χρόνος Αναμονής:
40΄
Εκτύπωση Συνταγής
Εκτέλεση:
Βράζω το νερό με τα φύλλα δάφνης και τα μοσχοκάρφια για 5 λεπτά. Το σουρώνω και το αφήνω να γίνει χλιαρό. Διαλύω μέσα στο νερό τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το αλεύρι και το ελαιόλαδο. Αρχίζω να ρίχνω σταδιακά το αρωματισμένο νερό και ζυμώνωμέχρι να γίνει το ζυμάρι απαλό και ελαστικό (σαν του ψωμιού). Το σκεπάζω και το αφήνω για 40 λεπτά περίπου να φουσκώσει. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Κόβω το ζυμάρι σε έξι κομμάτια και με ένα ψαλίδι τα διαμορφώνω σε σχήμα ανθρώπου. Στολίζω με τα μοσχοκάρφια και τα φύλλα της δάφνης. Αλείφω με λίγο ελαιόλαδο και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, για 20 λεπτά περίπου.
Υλικά:
• για 6 Λαζαράκια
• 500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 1 φακελάκι μαγιά
• 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 1 κουτ. γλυκού αλάτι
• 250 γρ. νερό (περίπου)
• 5 φύλλα δάφνης
• 5-6 μοσχοκάρφια
• 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
• για το στόλισμα
• φύλλα δάφνης
• μοσχοκάρφια
ελαιόλαδο για το άλειμμα