Τα ζυμαρικά είναι ένα από εκείνα τα ευέλικτα συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ένα πλούσιο γεύμα, καθώς και σε κάτι γρήγορο και εύκολο όταν βιάζεστε. Όταν σκέφτεστε μια σάλτσα για να τα συνδυάσετε, οι ευκαιρίες είναι σχεδόν ατελείωτες με τόσες πολλές διαφορετικές γεύσεις και μάρκες για να επιλέξετε από τα ράφια των σούπερ μάρκετ. Και κυριαρχεί φυσικά η ντομάτα!
Αλλά οι σάλτσες που αγοράζονται από το κατάστημα μπορεί να είναι ακριβές και συχνά είναι γεμάτες με ανθυγιεινά πρόσθετα, πράγμα που σημαίνει ότι μερικές φορές είναι καλύτερο να προετοιμαστεί μια στο σπίτι από την αρχή. Και η λεγόμενη «καλύτερη» σάλτσα στον κόσμο είναι απλή στην παρασκευή της καθώς περιέχει μόνο τρία φθηνά υλικά.
Η πλούσια σάλτσα φημίζεται για την απλότητά της
Η Marcella πέθανε το 2013, αλλά έγραψε ένα βιβλίο στη δεκαετία του ’90 με τίτλο Essentials of Classic Italian Cooking, το οποίο περιείχε την αγαπημένη συνταγή σάλτσας – και το μόνο που χρειάζεστε για να την φτιάξετε είναι ντομάτες σε κονσέρβα, βούτυρο και ένα κρεμμύδι. Δεν χρειάζεται καν να ψιλοκόψετε τίποτα, καθιστώντας το το τέλειο εύκολο βραδινό δείπνο που σίγουρα θα λατρέψει όλη η οικογένεια. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε μισό ξεφλουδισμένο κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με βούτυρο και μια κονσέρβα ντομάτες και να το αφήσετε να σιγοβράσει για 45 λεπτά, με αποτέλεσμα ένα νόστιμο και γευστικό αποτέλεσμα.
Η δημοσίευση τροφίμων Delish περιέγραψε τη σάλτσα ως «την καλύτερη στον κόσμο». Ο σύζυγος της Marcella, Victor, μίλησε στο Epicurious για τις αποτελεσματικές μεθόδους της: “Η Marcella ήταν μια ιδιοφυΐα όσον αφορά τη γεύση. Είχε άμεση κατανόηση για το πώς η γεύση επηρεάζει ένα πιάτο. “Αναρωτήθηκε, “Γιατί να ψιλοκόψετε ένα κρεμμύδι; Γιατί να σοτάρετε; Θα βάλω το κρεμμύδι, την ντομάτα και το βούτυρο μαζί και θα το ξεχάσω”.
Φυσικά, η γεύση είναι υποκειμενική και γι’ αυτό είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός να χαρακτηριστεί αυτή η σάλτσα ως η καλύτερη στον κόσμο. Αλλά είναι γνωστό ότι οι Ιταλοί προτιμούν την απλότητα στη μαγειρική τους, με την ποιότητα των προϊόντων να είναι πολύ σημαντική – ειδικά όταν πρόκειται για ντομάτες. «Καμία άλλη προετοιμασία δεν είναι πιο επιτυχημένη στο να προσφέρει τις εκπληκτικές ικανοποιήσεις της ιταλικής μαγειρικής από μια άρτια εκτελεσμένη σάλτσα με ντομάτες», έγραψε η Μαρτσέλα στο βιβλίο της.
Οι φυσικές αλλά πλούσιες γεύσεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτής της σάλτσας. Άλλοι σεφ έχουν υιοθετήσει διαφορετικές τεχνικές όταν το φτιάχνουν, όπως ο Jamie Oliver, ο οποίος προσθέτει τέσσερις σκελίδες σκόρδο και λίγο φρέσκο βασιλικό. Εν τω μεταξύ, το BBC Good Food συνιστά να ξεκινήσετε με μια κλασική βάση mirepoix (κρεμμύδια κομμένα σε κύβους, σέλινο, καρότο) και πολλοί κορυφαίοι σεφ χρησιμοποιούν διάφορα βότανα και έλαια και άλλα για να αναδείξουν τα πιάτα τους.
Η συγγραφέας τροφίμων Felicity Cloake προτείνει την πιο κλασική χρήση του ελαιολάδου στη σάλτσα ντομάτας. Βάζει επίσης μια πρέζα ζάχαρη και λίγο ξύδι από κόκκινο κρασί. Ο πειραματισμός είναι το κλειδί για αυτό το πιάτο, και εφόσον χρησιμοποιείτε ποιοτικές ντομάτες σε κονσέρβα, είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσετε όλους τους καλεσμένους του δείπνου που έχετε.
Συνταγή
- 2 φλιτζάνια ντομάτες
- 5 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ξεφλουδισμένο και κομμένο στη μέση
- Αλάτι
Βήμα 1
Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε τις ντομάτες, τους χυμούς τους, το βούτυρο και τα μισά κρεμμύδια. Προσθέστε μια πρέζα ή δύο αλάτι.
Βήμα 2
Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ξεσκέπαστο, για περίπου 45 λεπτά. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα, πολτοποιώντας με ένα κουτάλι τυχόν μεγάλα κομμάτια ντομάτας. Προσθέστε αλάτι όσο χρειάζεται.
Βήμα 3
Πετάξτε το κρεμμύδι πριν ρίξετε τη σάλτσα με τα ζυμαρικά. Αυτή η συνταγή κάνει αρκετή σάλτσα για ένα κιλό ζυμαρικά.