Η παλαμίδα πλακί είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, ιδανικό για να απολαύσετε ένα νόστιμο γεύμα με τη οικογένεια ή τους φίλους σας. Πρόκειται για ένα φαγητό που συνδυάζει τη γεύση του ψαριού με τη φρεσκάδα των λαχανικών και το άρωμα των μπαχαρικών. Ακολουθεί μια απλή και γευστική συνταγή για παλαμίδα πλακί.
Υλικά:
- 1 κιλό παλαμίδα (καθαρισμένη και κομμένη σε φιλέτα)
- 3-4 μέτρια κρεμμύδια (κομμένα σε φέτες)
- 2-3 σκόρδα (λιωμένα)
- 3-4 μέτριες ντομάτες (τριμμένες ή κομμένες σε κυβάκια)
- 1-2 καρότα (κομμένα σε ροδέλες)
- 1-2 πατάτες (κομμένες σε φέτες)
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι λευκό κρασί
- Χυμός από 1 λεμόνι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
- Αλάτι και πιπέρι (κατά βούληση)
- Μαϊντανός (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
Ετοιμασία:
- Προετοιμασία Υλικών: Πρώτα απ’ όλα, καθαρίστε και κόψτε τα λαχανικά σας. Οι πατάτες και τα καρότα πρέπει να είναι σε ροδέλες, ενώ τα κρεμμύδια θα κοπούν σε φέτες.
- Σοτάρισμα: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Σοτάρετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.
- Προσθήκη Λαχανικών: Στη συνέχεια, προσθέστε τις πατάτες και τα καρότα. Ανακατέψτε και αφήστε τα να σοταριστούν για 5-7 λεπτά. Έπειτα, ρίξτε και τις ντομάτες. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε τη ρίγανη και το θυμάρι.
- Προσθήκη Ψαριού: Τοποθετήστε τα φιλέτα της παλαμίδας πάνω από τα λαχανικά. Ρίξτε το λευκό κρασί και το χυμό λεμονιού. Καλύψτε την κατσαρόλα με καπάκι και βράστε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20-25 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν τα πάντα καλά.
- Σερβίρισμα: Όταν είναι έτοιμο, αφαιρέστε από τη φωτιά και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5 λεπτά. Γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό αν επιθυμείτε. Σερβίρετε ζεστό με φρέσκο ψωμί.
Αυτή η συνταγή της παλαμίδας πλακί είναι πεντανόστιμη και γεμάτη γεύση. Αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή που θα σας ενθουσιάσει!