Διατροφή

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά

Συνταγή πρασόρυζου: Πρασόρυζο με λεμόνι και μυρωδικά
Συνταγή πρασόρυζου: Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό.

Το πρασόρυζο είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που συνδυάζει τις ευεργετικές ιδιότητες του πράσου με την υφή του ρυζιού. Είναι ιδανικό για μια ελαφριά γεύμα είτε σαν κυρίως πιάτο είτε ως συνοδευτικό. Η προσθήκη λεμονιού και μυρωδικών του δίνει μια αναζωογονητική γεύση και αρωματική διάσταση.

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 300 γρ. ρύζι (κατά προτίμηση καρολίνα ή αρμπόριο)
  • 3-4 φύλλα πράσου, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 λίτρο ζωμό λαχανικών (ή νερό)
  • Χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
  • Προαιρετικά, φέτες λεμονιού για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των υλικών: Ξεκινήστε καθαρίζοντας τα πράσα και κόβοντας τα σε λεπτές φέτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  2. Σοτάρισμα: Σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σοτάροντας τα έως ότου γίνουν διάφανα. Στη συνέχεια, προσθέστε τα πράσα και μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Προσθήκη ρυζιού: Ρίξτε το ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας καλά να καλυφθεί από το λάδι και τα λαχανικά. Αφήστε το να σοταριστεί για 1-2 λεπτά.
  4. Μαγείρεμα: Προσθέστε τον ζωμό λαχανικών ή νερό, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να βράσει. Όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώστε τη φωτιά και σκεπάστε την κατσαρόλα. Αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί σχεδόν όλο το υγρό.
  5. Αρωματισμός: Όταν το ρύζι είναι έτοιμο, απομακρύνετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε προσεκτικά και αφήστε το πρασόρυζο να «ξεκουραστεί» για λίγα λεπτά.
  6. Σερβίρισμα: Σερβίρετε το πρασόρυζο ζεστό, γαρνίροντας με φέτες λεμονιού και επιπλέον μυρωδικά αν θέλετε. Είναι ιδανικό να συνοδευτεί με φρέσκο ψωμί ή ως συνοδευτικό σε κρέας ή ψάρι.

Αυτή η συνταγή είναι όχι μόνο εύκολη και γευστική, αλλά και υγιεινή! Καλή σας όρεξη!