Διατροφή

Συνταγή φιογκάκια: Πεντανόστιμα φιογκάκια με σάλτσα λαχανικών

Συνταγή φιογκάκια: Πεντανόστιμα φιογκάκια με σάλτσα λαχανικών
Συνταγή φιογκάκια: Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες.

Τα λαχανικά αποτελούν απαραίτητο μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, καθώς περιέχουν πλήθος θρεπτικών συστατικών και βιταμινών, ενώ δρουν και προστατευτικά ενάντια σε κάποιες ασθένειες. Με μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ο οργανισμός μας επωφελείται με άφθονα αντιοξειδωτικά, τα οποία δρουν προστατευτικά ενάντια σε ποικίλες ασθένειες. Η ακόλουθη συνταγή είναι ιδανική για την πρόσληψη λαχανικών, καθώς ο συνδυασμός με τα ζυμαρικά την κάνει αρεστή σε όλους, ακόμα και στα μικρά παιδιά.

 Υλικά:

       Για τα φιογκάκια:

  • 250 γρ. φιογκάκια (ή άλλου τύπου ζυμαρικά)
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι

Για τη σάλτσα λαχανικών:

  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 κολοκυθάκι, κομμένο σε μικρούς κύβους
  • 1 πιπεριά κόκκινη, κομμένη σε κυβάκια
  • 200 γρ. φρέσκες ντομάτες, ψιλοκομμένες (ή 1 κονσέρβα ντομάτας)
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φρέσκος μαϊντανός για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

  1. Βράσιμο Ζυμαρικών: Ξεκινήστε με το βράσιμο των φιογκακιών σε α salted water. Ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας για τον χρόνο βρασμού, φροντίζοντας να τα κρατήσετε al dente. Στραγγίξτε τα και αφήστε τα στην άκρη.
  2. Προετοιμασία Σάλτσας: Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε την κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε για 2-3 λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα και αρωματικά.
  3. Προσθήκη Λαχανικών: Στη συνέχεια, προσθέστε το καρότο και τη πιπεριά. Σοτάρετε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το κολοκυθάκι και ανακατέψτε για άλλο 3-4 λεπτά.
  4. Ντομάτα και Μπαχαρικά: Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας στο τηγάνι. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε ρίγανη. Αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά, μέχρι να πήξει και να αποκτήσει πλούσια γεύση. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  5. Συνδυασμός με Ζυμαρικά: Προσθέστε τα φιογκάκια στη σάλτσα λαχανικών και ανακατέψτε ώστε να καλυφθούν ομοιόμορφα. Αν χρειάζεται, προσθέστε λίγο από το νερό που βράσατε τα ζυμαρικά για να δέσουν καλύτερα οι γεύσεις.
  6. Σερβίρισμα: Μοιράστε τα φιογκάκια σε πιάτα και πασπαλίστε με φρέσκο μαϊντανό. Μπορείτε προαιρετικά να προσθέσετε και φρέσκο τυρί, όπως φέτα ή παρμεζάνα, για επιπλέον γεύση.

Αυτή η συνταγή είναι μια υγιεινή και γευστική επιλογή για γεύμα ή δείπνο, γεμάτη χρώματα και θρεπτικά συστατικά από τα λαχανικά. Καλή σας όρεξη!