Ριζότο με μανιτάρια
Με κρεμώδη υφή και γεμάτη γεύση
Υλικά για 2-4 άτομα
- • 1 φλυτζάνι του καφέ καστανό ρύζι
- • 50 γραμμάρια μανιτάρια κομμένα σε φέτες
- • 1 πιπεριά
- • 5 ελιές
- • 1 κρεμμύδι
- • αλάτι
- • πιπέρι
- • παρμεζάνα
Εκτέλεση
- Βάζετε νερό σε μια κατσαρόλα και το αφήνετε μέχρι να βράσει.
- Μόλις βράσει προσθέτετε το ρύζι, τα μανιτάρια και τις πιπεριές και αλατοπιπερώνετε.
- Όταν το ρύζι πιει τα υγρά του, κόβετε τις ελιές σε ροδέλες και τις ανακατεύετε μέσα στο ρύζι.
- Το ριζότο είναι έτοιμο, πασπαλίζετε με παρμεζάνα και σερβίρετε.
Σπιτικό μπέργκερ
Το αγαπημένο όλων
ΣΥΝΤΑΓΗ
Υλικά για 4 άτομα
- • 1 μέτριο κρεμμύδι
- • ½ κοφτό κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- • 4 κουταλιές ξίδι λευκό
- • 1 κουταλάκι ζάχαρη
- • 4 αγγουράκια τουρσί όχι πολύ μικρά από βαζάκι
- • αλάτι
Για το μπέργκερ
- • 500 γρ. χοιρινό κιμά
- • 1 ½ κοφτή κουταλιά καστανή ζάχαρη
- • 2 κουταλιές σόγια σος
- • 2 λεπτά φρέσκα κρεμμυδάκια πολύ ψιλοκομμένα
- • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένη
- • 1 κοφτό κουταλάκι τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
- • 1 κουταλάκι σησαμέλαιο
- • 1 πρέζα μπούκοβο
- • 4 ψωμάκια για χάμπουργκερ κομμένα στα δυο
- • 1 κουταλιά ελαιόλαδο
- • 2 κουταλάκια καυτερή σος τσίλι
- • 2 γεμάτες κουταλιές μαγιονέζα
- • αλάτι
- • πιπέρι
- • λάδι για άλειμμα
Εκτέλεση
- Κόβετε το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
- Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με 1/3 φλ. νερό, το ξίδι, τη ζάχαρη και ½ κουταλάκι αλάτι να βράσει, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Το αποσύρετε από τη φωτιά. Ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι και το τζίντζερ και το αφήνετε να κρυώσει.
- Κόβετε τα αγγουράκια τουρσί σε πολύ λεπτές ροδέλες, τις βάζετε στο μπολ και προσθέτετε το κρεμμύδι με το τζίντζερ και το υγρό τους.
- Τα ανακατεύετε και τα κρατάτε στην άκρη.
- Προθερμαίνετε την ψησταριά σε μέτρια/δυνατή φωτιά.
- Στο μεταξύ, ετοιμάζετε τα μπέργκερ. Ανακατεύετε καλά σε ένα μπολ την καστανή ζάχαρη με τη σόγια σος, το τζίντζερ, το σκόρδο, το σησαμέλαιο και το μπούκοβο.
- Παίρνετε 1 κουταλιά από το μείγμα και το κρατάτε στην άκρη και ύστερα προσθέτετε μέσα στο μπολ τον κιμά και τα κρεμμυδάκια.
- Ζυμώνετε καλά και ύστερα το χωρίζετε σε 4 μέρη και τα πλάθετε σε μπέργκερ.
- Λαδώνετε την καυτή σχάρα ή την πλάκα ψησίματος, τα βάζετε πάνω και τα ψήνετε για 3-5 λεπτά (να ροδίσει καλά η κάτω πλευρά).
- Τα γυρίζετε, τα αλείφετε με το μείγμα της σόγιας σος που κρατήσατε στην άκρη και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 3-5 λεπτά ή μέχρι τα μπέργκερ να ψηθούν καλά.
- Στο μεταξύ, αλείφετε τα ψωμάκια στην κομμένη τους πλευρά με το ελαιόλαδο και τα ψήνετε και αυτά πάνω στη σχάρα ή την πλάκα (στην κομμένη πλευρά), μέχρι να ροδίσουν.
- Ανακατεύετε σε ένα μπολάκι τη μαγιονέζα με την καυτερή σος τσίλι.
- Απλώνετε λίγη μαγιονέζα πάνω στο κάτω μέρος κάθε ψωμιού, βάζετε πάνω ένα μπέργκερ, μερικά στραγγισμένα φετάκια κρεμμυδιού και αγγουριού τουρσί.
- Στη συνέχεια, κλείνετε τα μπέργκερ με το δεύτερο κομμάτι ψωμιού και τα σερβίρετε.